Zorgen over vertraging woningbouw Marktkwartier

Mediation moet uitkomst brengen in conflict ontwikkelaar en ondernemers

Op het Food Center zijn nog veel bedrijven actief. De ondernemers moeten verhuizen, maar daarover is nog steeds geen akkoord. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De bouw van woningen op het Food Center dreigt meer vertraging op te lopen. De ontwikkelaar en de ondernemers op het terrein kunnen het niet eens worden. Het conflict is zo hoog opgelopen dat mediation is ingeschakeld om tot een oplossing te komen.

Het consortium Marktkwartier (Ballast Nedam en Volker Wessels)) wil 1700 woningen op het terrein aan de Jan van Galenstraat bouwen. Maar eerst moeten daar ondernemers plaats maken. Hun gebouwen worden gesloopt, zoals De Marktkantine naast de ingang. Maar de onderhandelingen over de verhuizing van ondernemers naar nieuwbouw elders op het terrein lijken muurvast te zitten.

VVD en CDA maken zich zorgen, zo bleek woensdag tijdens een vergadering van de raadscommissie ruimtelijke ordening in de Stopera. De twee oppositiepartijen dringen bij wethouder Reinier van Dantzig aan op een actievere rol om het conflict op te lossen.

Ruzie
“Er lijkt een beetje een impasse te ontstaan”, zo stelde Myron von Gerhardt (VVD). “Er is wat ruzie tussen de ontwikkelaar en de ondernemers en daardoor lopen we als gemeente nu jaren achter.” Zonde, aldus Von Gerhardt. Diederik Boomsma (CDA) vindt dat de gemeente de ontwikkelaar op de plicht moet wijzen om eerst te zorgen voor een nieuwe plek voor de bedrijven. 

Mediation
Wethouder Van Dantzig stelde dat hij heeft geprobeerd te bemiddelen. “Maar we hebben moeten constateren dat het eigenlijk onmogelijk is om tot compromissen te komen.” Nu moet dus mediation een uitkomst bieden. 

Overleg stopgezet
In een brief aan de Vereniging Herstructurering Foodcenter Amsterdam (dat de ondernemers vertegenwoordigt) meldt Van Dantzig dat het overleg is stopgezet tussen het gemeentelijk projectteam en het projectteam van deze vereniging.

Toonzetting
“Zoals u terecht aangeeft vanwege de toonzetting waarmee de ambtenaren op de werkvloer telkens worden bejegend”, zo schrijft hij. Van Dantzig vertelde woensdag in de raadscommissie niet wat er precies is gebeurd. Wel zei hij dat mensen die voor de gemeente werken ‘normaal bejegend moeten worden’.

DeWestkrant