Voormalig partycentrum Jan van Galenstraat gekraakt

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Een groep krakers heeft een voormalig partycentrum aan de Jan van Galenstraat bezet. De krakers willen sloop voorkomen en het pand een nieuwe bestemming geven ‘als plek voor onmiddellijke huisvesting en een autonoom sociaal centrum’. 

In een statement stellen de krakers dat de gemeente en projectontwikkelaars een prima gebouw zeven jaar lang leeg laten staan. ‘En nu willen ze het gebouw vernietigen om er onbetaalbare yuppenflats te bouwen’. De nieuwe wijk Marktkwartier die op het Food Center komt, wordt volgens de krakers voor de meesten onbetaalbaar. Zij schrijven te willen vechten tegen ‘deze onzin gentrificatieprojecten’. 

‘We gaan niet wachten totdat er op magische wijze betaalbare woningen verschijnen’, aldus de krakers. ‘We nemen wat we nodig hebben, door dit gebouw te kraken creëren we direct een thuis en een ruimte die de buurt ten goede komt in plaats van deze te verscheuren’. 

Even verderop aan de Jan van Galenstraat is het gebouw van club De Marktkantine -voorheen Marcanti- net gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw van het Marktkwartier. De bedoeling is dat er de komende jaren 1700 woningen worden gebouwd. 

DeWestkrant