Nootmuskaatstraat in nieuwbouwwijk? Toch maar niet 

Bebouwing van het Food Center wordt gesloopt voor de nieuwe woonwijk Marktkwartier langs de Jan van Galenstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De nieuwe wijk Marktkwartier krijgt toch geen Nootmuskaatstraat. De naam is ingetrokken vanwege ‘de mogelijke koloniale associatie’, aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. De naam wordt nu Mierikswortelstraat.

Kruiden en specerijen zijn het thema bij de straatnamen in de toekomstige wijk op het Food Center aan de Jan van Galenstraat. De namen verwijzen naar de rol als ‘Buik van Amsterdam’, dat het Food Center speelt sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Bewoners komen te wonen op adressen als Saffraanlaan, Peterseliekade en Gemberstraat. De naam Nootmuskaatstraat is bij nader inzien geschrapt. 

Herbenoeming was mogelijk omdat er nog geen adressen aan gekoppeld waren, aldus de woordvoerder. Het besluit is genomen door het college van B en W, na een eerder unaniem besluit van het dagelijks bestuur van West. De handel in nootmuskaat speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

DeWestkrant