‘Food Center verloedert’ – MKB wil dat gemeente ingrijpt

De Marktkantine naast de ingang van het Food Center is bijna geheel gesloopt. (Foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

De gemeente moet ingrijpen om te zorgen dat de ontwikkeling van het Marktkwartier doorgaat. Dat stelt MKB-Amsterdam. De woningbouwplannen liggen stil door een conflict tussen de ontwikkelaar en ondernemers op het Food Center aan de Jan van Galenstraat, aldus de organisatie. 

De Westkrant maakte vorige week melding van de problemen. Het conflict is zo hoog opgelopen, dat mediation is ingeschakeld. De bouw van 1700 woningen dreigt nu nog meer vertraging op te lopen. Ondernemers op het Food Center moeten eerst verhuizen naar een andere plek op het terrein, maar de onderhandelingen daarover lijken muurvast te zitten.

Wethouder Reinier van Dantzig zei vorige week dat het bouwconsortium er zelf moet zien uit te komen met de ondernemers. Een actieve rol voor de gemeente -zoals bepleit door VVD en CDA- ziet hij niet. MKB-Amsterdam trekt nu ook aan de bel. De plannen liggen volgens de organisatie stil, terwijl het terrein ‘steeds verder verloedert’.

Een slechte zaak voor de ondernemers op het Food Center, vindt MKB-Amsterdam. Een van de struikelblokken lijkt de aanleg van een warmtenet op het terrein te zijn. “Beide partijen zijn op dit moment zelfs niet meer met elkaar in gesprek over hoe het nu verder moet”, aldus MKB-Amsterdam. “Dat brengt de toekomst van het Marktkwartier in gevaar en dus ook die van de ondernemers – veelal in de voedselsector – die het terrein nu en in de toekomst als hun standplaats zouden hebben.”