Afscheid van De Avondmarkt – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Na 54 jaar stopt de Avondmarkt in de Staatsliedenbuurt. Een einde van een tijdperk. De eigenaren gaan met pensioen en vonden helaas geen opvolger voor deze unieke winkel. Terwijl winkels als deze zo belangrijk zijn voor de buurt.

De Avondmarkt was namelijk meer dan een winkel. Het was niet alleen een plek waar je van vroeg in de middag tot laat in de avond iets kon halen wat je nodig had, maar het had ook een duidelijke buurtfunctie. Dat bleek toen bekend werd gemaakt dat de winkel haar deuren zou sluiten. Vele reacties en een gezamenlijke actie om deze winkel te behouden volgden. Niet dat ze de eigenaren geen rustige oude dag wensten, maar ze betreurden het verlies van deze speciale plek.

In het hart van de buurt
De Avondmarkt was een ontmoetingsplek. Een plek waar de buurt elkaar vond, waar verhalen werden uitgewisseld, vriendschappen ontstonden, maar ook verdriet werd gedeeld. Niet in de laatste plaats vanwege de vriendelijkheid van Hans &Trudy en de medewerkers.

De Staatsliedenbuurt is bijna als een dorp in ons stadsdeel. Dit gemeenschapsgevoel komt voor een deel uit de tijd dat de Staatsliedenbuurt een echte krakersbuurt was. Mensen kennen elkaar en blijven lang in deze buurt wonen. De Tweede Nassaustraat en het Van Limburg Stirumplein vormen samen het hart van de buurt. De Avondmarkt speelde hier een belangrijke rol in.

Ontmoetingsplek
Het verdwijnen van dit soort ontmoetingsplekken raakt niet alleen de ondernemers, maar de hele buurt. Het feit dat 1100 mensen een petitie hebben ondertekend om de Avondmarkt voort te kunnen zetten als een coöperatie, geeft aan hoe belangrijk deze winkel was voor de buurt.

Dit bleek ook bij het afscheid. Er werd een speciaal tijdschrift gepresenteerd dat gemaakt is door de buurt. Met anekdotes en berichtjes over wat de Avondmarkt betekende voor de inwoners. Een plek voor ontmoeting tijdens de pandemie, praatjes bij de kassa en kunst in de vitrines. Affiches en oproepjes aan de wand. En de Avondmarkt als vaste sponsor van een schaatser uit de buurt. Het tijdschrift staat vol met voorbeelden van betrokken ondernemers die gewaardeerd worden door hun buurtgenoten.

Dit is een teken van verbondenheid en gemeenschapszin, waarbij mensen samenwerken om iets bijzonders te behouden. Deze ontwikkeling staat in mijn ogen voor veel meer. We leven in een wereld die snel verandert en veel speelt zich online af. We zien dat er behoefte is aan herkenning en verbondenheid. Het is ontzettend fijn om anoniem te kunnen zijn in onze grote stad. Maar tegelijkertijd is het ook zo fijn om een buurt te wonen waar mensen elkaar een beetje kennen en op elkaar letten.

Sterke winkelstraten
Vanuit het stadsdeel zetten we ons in voor sterke winkelstraten. Samen met de ondernemers en betrokken inwoners brengen we in kaart wat er beter kan en waar de gemeente het verschil kan maken. Maar niet alleen de gemeente kan dit verschil maken. We hebben betrokken ondernemers nodig, zoals de Avondmarkt, om te zorgen voor een leuke en levendige winkelstraat. En daar hebben we ook de bewoners bij nodig.

Ondanks het gemak van digitaal winkelen, help je de buurt door zoveel mogelijk de boodschappen te doen bij winkels in de buurt. Goedlopende winkels zorgen voor een fijne winkelstraat en daarmee een levendige buurt. Daarom mijn oproep. Steun jouw lokale ondernemers en koop zoveel mogelijk in eigen buurt.

DeWestkrant