Waterkwaliteit wildzwemplek bij Erasmuspark ‘goed’

Stadsdeel overweegt plaatsing toiletten en extra prullenbakken

De Admiralengracht, met aan de overkant het Erasmuspark. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De waterkwaliteit van de drukbezochte zwemplek bij het Erasmuspark is goed. Stadsdeel West meldt dit in een document over wildzwemplekken. Een officiële status als zwemplek lijkt er niet in te zitten, maar mogelijk komen er wel toiletten en meer prullenbakken.  

“Waternet meet sinds een aantal jaren de waterkwaliteit en deze kan worden getypeerd als ‘goed’. Er kan worden geconstateerd dat er geen ernstige gezondheidsrisico’s zijn”, schrijft dagelijks bestuurder Ester Fabriek.

Goed nieuws dus voor zwemliefhebbers op het grasveldje in het Erasmuspark en de steiger aan de Admiralengracht bij de sporthal aan de Joos Banckersweg. Maar de gemeente is niet van plan om deze plek in Bos en Lommer aan te wijzen als officiële zwemlocatie. Een belangrijke reden is de verwachting dat het dan nog drukker zou worden, terwijl de locatie ‘te beperkt’ van omvang is. 

Toiletten en prullenbakken
Dagelijks bestuurder Fabriek vindt het wel gerechtvaardigd om hier zwemmen en recreëren ‘te faciliteren met eventuele maatregelen om de veiligheid te verbeteren en om de overlast te beperken’. Het kan dan gaan om de plaatsing van borden, toiletten, meer prullenbakken en de inzet van handhaving. 

Hondenzwemplek
Een ‘heet hangijzer’ is de aanwezigheid van de hondenzwemplek, aldus Fabriek. De combinatie van hondenzwemplek en zwemplek/strand voor mensen is volgens haar ‘verre van ideaal’. Een fysieke scheiding zou kunnen helpen, aldus Fabriek. “Of en hoe dit mogelijk is wordt meegenomen in het project Erasmuspark.”

Zwemmen in Houthaven
De andere drukke wildzwemplek in West ligt in de wijk Houthaven, aan het Waterplein. Ook deze locatie zal niet worden aangewezen als officiële zwemplek. “Hoewel de waterkwaliteit in de Houthaven niet bekend is wordt verwacht dat deze goed is vanwege de doorstroming in het IJ”, aldus Fabriek. “Echter, het aanwijzen van deze locatie als officiële zwemlocatie is hier eveneens niet realistisch vanwege de mogelijke aanzuigende werking van publiek. Het zou ook in conflict zijn met het ontwerp van het Waterplein.” De gemeente heeft hier een bord geplaatst met waarschuwingen voor zwemmers. 

Drukte op het Waterplein in Houthaven. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant