Vrienden Westerpark: droogstaande vijver snel vullen

De vijver in het Westerpark, met alleen wat regenwater aan de zijkant. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De vijver in het Westerpark moet onmiddellijk worden gevuld. Dat kan desnoods met huurpompen of hulp van de brandweer. Dat stelt de organisatie Vrienden van het Westerpark in een schrijven aan het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

Sinds half mei staat de vijver naast het grote grasveld droog. Het water werd weggepompt om ruimte te maken voor festival De Rollende Keukens van 17 tot en met 21 mei. Na afloop bleef de vijver leeg. De Vrienden van het Westerpark vinden dat de gemeente De Rollende Keukens moet houden aan de verplichting om het terrein weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

De problemen met de vijver zijn volgens stadsdeel West te wijten aan een technische storing aan de pomp. “Het kapotte onderdeel wordt eind juli geleverd”, zo reageert een woordvoerder. “De Rollende keukens hebben er niets mee te maken.” De spartelvijver voor kinderen naast de grote vijver was de afgelopen tijd overigens wel gevuld met water.

In een handhavingsverzoek stellen de Vrienden van het Westerpark dat een kapotte pomp ‘geen dwingende reden zou mogen zijn omdat huurpompen om een dergelijke vijver weer te vullen ruim voorradig zijn. U zou er zelfs de brandweer voor kunnen inschakelen.”

De organisatie wijst erop dat de flora en fauna in het water zich niet kunnen herstellen. De bedding van de moerascipressen naast de vijver is ook droog komen te staan, aldus de Vrienden van het Westerpark. “De moerascipressen horen het hele jaar door onder water te staan.” 

De bedding van de moerascipressen stond zondag ook droog. (Foto Richard Mooyman)