Noedelketen Takumi breidt uit in Kinkerstraat

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Vegan keten(tje) Lokol is niet meer. In het filiaal in Oud-West staat een opvolger klaar die zijn sporen al heeft verdiend in De Pijp en de Rivierenbuurt, plus de rest van Europa: Takumi Ramen.

Jack Bean was een vegan pionier uit Rotterdam. September vorig jaar openden de eigenaren het eerste filiaal in Amsterdam, in de Kinkerstraat. De lat lag hoog: binnen enkele maanden wilden ze onder de naam ‘Lokol’ een compleet netwerk van locaties hebben opgebouwd. Maar inmiddels is hun opmars gestuit en is het doek gevallen.

Doodsteek
Op de site van Foodinspiration vertellen de eigenaren dat de beproevingen van de afgelopen jaren te zwaar waren en er onvoldoende perspectief was om het bedrijf nog op de rit te krijgen. Mede-eigenaar Pepijn Schmeink noemt daarbij de situatie in Oud-West. “De Kinkerstaat was opengebroken en dit duurde langer dan verwacht. Toen de straat weer was hersteld, herstelde het bezoekersaantal niet zo snel als verwacht. De doodsteek voor het bedrijf was een tijdelijk tekort aan mensen in het managementteam”, duidt Schmeink. “Hoewel de cateringtak van Lokol winstgevend was, kon dit het verlies van het restaurant niet compenseren. De reserves zijn door de coronacrisis ook op.”

Roots in Düsseldorf
Het pand van Lokol in de Kinkerstraat 140 zal niet lang leeg staan. Binnenkort trekt Takumi Ramen erin. Deze Japanse noedelbar is geen onbekende in Amsterdam. Takumi zit al in Pijp en de Rivierenbuurt. De zaak in de Kinkerstraat is een van de vijf nieuwe restaurants die de keten in Europa gaat openen. Sinds in 2007 de eerste vestiging in Düsseldorf openging, rijgen de eigenaren een ketting van noedelbars door heel Europa; van Oostenrijk via Spanje tot België.

Vegan noedels
De noedels bij Takumi zijn gemaakt naar een recept uit Sapporo. In 2022 lanceerde de keten een vegan variant van deze slierten. Normaliter worden noedels gemaakt met ei, maar de vegan variant is gemaakt van volkoren bloem en is ‘volledig vrij van dierlijke produkten’.

Snacks
De noedelsoepjes (ramen) waar de zaak bekend om staat, drijven in verschillende soorten bouillons (miso, kip) en hebben toppings als groenten, gefrituurde garnalen en zoete aardappel. Behalve noedelsoepen zijn er ook Japanse curries en snacks als gyoza, kara-age (gefrituurde kipstukjes) en de pannenkoek okonomiyaki. Wil je méér loop dan naar de Ten Katemarkt en check of Takoyaki Goemon er is; zijn octopusballetjes zijn volgens sommigen ‘as addictive as heroin’.

DeWestkrant