Rotterdamse vegan pionier Lokol (a.k.a. Jack Bean) landt in Oud-West

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Rotterdammers kennen de vegan wraps, burgers en bowls van Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink al jaren. Sinds vorige week kun je ze ook gewoon proeven als je naar de Kinkerstraat gaat.

Een paar maanden geleden schreven we al dat Gary’s Deli in de Kinkerstraat zou gaan sluiten. Sinds 8 september staat opvolger Lokol te trappelen om je in de armen te sluiten. Eigenaren Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink hebben een flinke selectie aan vegan food op het menu staan. Porties ervan kun je ter plekke opeten of bij de counter afhalen. Vanuit de centrale keuken in Rotterdam, waar al twee vestigingen zijn, voorzien ze het restaurant dagelijks van verse en lokale producten.

Duurzaam voedselsysteem
De filialen in 010 dragen nog de naam ‘Jack Bean’, maar binnen een paar maanden willen ze onder de merknaam ‘Lokol’ een compleet netwerk van locaties hebben opgebouwd. In Rotterdam zijn Mathijs en Pepijn al sinds 2018 bezig om het voedselsysteem gezond en duurzaam te maken. Het eten dat ze serveren, staat binnen dertig minuten voor je neus. Ze claimen dat het ‘vol van smaak (umani!) is en ‘toegankelijk voor iedereen’. Verder ‘minimaliseren ze verspilling, koken ze uitsluitend met planten en werken ze met lokale duurzame boeren die goed voor hun bodem zorgen door middel van regeneratieve landbouw’.

Buurtbewoners
Vanzelfsprekend leven ze de principes uit Rotterdam ook in Amsterdam na. De vestiging bij ons in Oud-West baadt in het licht, een no-nonsense inrichting met strakke zitjes en één grote eettafel, inclusief tijdschriften. Buurtbewoners lopen binnen om het menu te checken. Velen hadden al van Lokol gehoord. Vooral in deze buurt werkt het woord ‘vegan’ als een rode lap op een stier; het is net een magneet.

Visitekaartje
Ik bestel bij een sprankelende medewerkster, die zich verontschuldigt voor het feit dat ze op de kassa niet alles meteen vindt. “Dit is de eerste dag dat we open zijn. Wilt u een glas water?” Ik bedank en laat haar vertellen over haar leven als rechtenstudent, haar ambities (een goede strafpleiter worden) en haar nieuwe woonplaats (Jordaan, Amsterdam). Terwijl we praten, blijft ze alert: iedereen die binnenkomt wordt begroet en zo snel mogelijk geholpen. Ze is het perfecte visitekaartje voor Lokol. Iemand om te koesteren!

Regeneratief broodje
Een beetje vegan tent heeft natuurlijk burgers. Zo ook Lokol. De klassieke burger is gemaakt van lokale groenten en granen. Hij wordt geserveerd met sla, gekarameliseerde uien, chipotle ketchup en mosterd. Dat alles zit tussen een regeneratief broodje. Wat dat precies betekent lees je hier. Daarnaast zijn er diverse wraps met onder meer gefermenteerde en gekruide bloemkool en falafel van Hollandse bonen en peulvruchten. Salades zijn er in overvloed. Verder lonken er warme bowls met bean chili, panang curry en pasta arrabiata.

Burger met kimchi
Zo’n twintig minuten later fiets ik naar huis met drie verschillende gerechten om te delen. Enthousiast happen we in gerecht nummer één: de klassieke burger met kimchi en pinda (10,95 euro). Niets mis met het broodje, de kimchi, de pinda’s en het ‘groenvoer’ erop. Maar hoe de burger smaakt, kan ik je niet vertellen: het ding is behoorlijk aangebrand en daardoor zo zwart als roet. Hoe kan een kok dat nou negeren? Hup, tussen een broodje, saus erover, en niemand die het merkt? Dat kan echt niet. Nooit. Ook (of zelfs) niet op de eerste dag dat je open bent!

Comfort food
Gerechten twee en drie bevallen beter. De kimchi & peanut noodles zijn romig en exotisch door de kokosmelk; net de Thaise noedelschotel pad thai, maar dan koud. Ik houd ervan. De bowl met pittige bonen (10,95) is prima; comfort food pur sang. Yes, precies waar we op dat moment zin in hadden!