‘Best briljant’ horeca- en theaterconcept Scala start in Staatsliedenbuurt

TapasTheater opent deuren in West onder nieuwe naam

Tessa Harmsen, directeur Scala (formerly known as TapasTheater). Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Met TapasTheater lanceerde Tessa Harmsen een unieke combinatie van theater en uit eten gaan. Haar concept was in Oost zó succesvol dat ze nu klaar is voor een volgende stap: een groter pand in de Staatsliedenbuurt én een nieuwe naam: Scala. Op donderdag 13 juli is de opening.

De een vindt het te duur, de ander ontbreekt het aan tijd of verzuipt in het enorme aanbod. Allemaal redenen waarom mensen niet naar het theater gaan, terwijl ze dat wél willen. Tessa Harmsen, voormalig PR- en marketingprof in de theaterwereld, kon het niet meer aanhoren dat potentiële bezoekers afhaakten en besloot iets met hun bezwaren te doen. “Ik wil mijn liefde voor het theater met iedereen delen.” In 2018 begon ze daarom TapasTheater in Oost.

Soft opening
Vijf jaar later spreek ik haar weer. Haar ‘one woman show’ is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen bedrijf met een team van zes personen. Samen werken ze nu aan de volgende stap, inclusief verhuizing naar een groter pand in het gerenoveerde gebouw DC van Hall aan de Van Hallstraat 286. Op 13 juli is de soft opening. “Vanaf dan gaan we warmlopen. De échte opening komt aan het einde van de zomer. Ik heb zo’n zin om de deuren open te gooien. Het werd tijd! We zijn al een jaar bezig.”

Flexibiliteit
Voor wie Tessa’s concept nog niet kent, het werkt zo: elke avond zijn er drie optredens van jonge, professionele theatermakers. Zodra de vierde theaterzaal klaar is, worden dat er vier. Iedere voorstelling, die drie keer per avond is te zien, duurt maximaal twintig minuten. Voor, tussen en na een voorstelling (11 euro per stuk) kun je aan een gereserveerde tafel iets eten en/of drinken. Flexibiliteit is troef. Je bepaalt zelf naar hoeveel voorstellingen je gaat en komt en gaat wanneer je wilt. Het aanbod is gevarieerd. In de openingsweek staat er bijvoorbeeld cabaret, een concert en feelgood musical op het programma.

Percentage omzet
“Best een briljant concept”, lacht Tessa. In Oost was haar theater bijna elke avond uitverkocht. “De artiesten die hier optreden, krijgen gratis een podium zodat ze ‘vlieguren’ kunnen maken. Daarnaast krijgen ze een percentage van de kaartverkoopomzet. In ons nieuwe pand kunnen we meer bezoekers ontvangen. Op die manier kunnen we meer mensen een mooi avondje uit bezorgen én krijgen de artiesten meer inkomsten.”

Nieuwsgierige buurtbewoners
In haar zoektocht naar een nieuwe locatie is Tessa toevallig in West beland. “Ik zocht een pand met een horeca- en een maatschappelijke bestemming. Het pand in de Van Hallstraat voldoet daaraan.” Hoewel ze in de Jordaan woont, is ze redelijk bekend in West. Ze woonde ooit bij het Hugo de Grootplein, gaat vaak naar het Westerpark en eet bij ‘Cradam’, Bella Storia en De Buurman. Ze heeft al ‘warme contacten’ gelegd met buurtondernemers als Back to Black en Angolo Vinosa. Buurtbewoners zijn nieuwsgierig naar haar bedrijf. “Sommigen drukken hun neus en handen tegen de ramen om te zien wat er binnen gebeurt. ‘Kom binnen’, zeg ik dan. Een hoekpand, grote ramen. Deze plek vráágt erom ontdekt te worden.”

Aanpassing concept
In de Staatliedenbuurt wil ze de potentie van haar bedrijf ‘optimaliseren’. Om nog meer mensen met theater kennis te laten maken, heeft ze het oorspronkelijke concept aangepast. In Oost had ze drie theaterzalen, in West worden dat er vier. In de vierde zaal komen Engelstalige of no language voorstellingen. Voorheen was haar bedrijf een theater met horeca erbij. Bij de zaak in West is horeca geen bijzaak meer, maar zijn horeca en theater ‘gelijkwaardig’. “Je kunt nu ook alleen iets komen drinken. Voorheen deden we dat eigenlijk niet. Kleine gerechten uit de automatiek hebben we nog steeds, maar daarnaast kun je ook uitgebreid eten.”

Reuring
Op die manier hoopt ze naast theaterliefhebbers ook mensen te trekken die ‘niet direct iets met theater hebben’. “Door de vele voorstellingen die hier zijn, is er altijd reuring. Er hangt theater in de lucht. Misschien worden ze tijdens het borrelen of eten geprikkeld om de volgende keer naar een voorstelling te gaan.”

Nieuwe naam
Behalve het concept, paste ze ook de naam aan. “Ik wilde een naam die de lading beter dekt en internationaal beter ‘bekt’. Vijf dagen geleden wisten we het opeens: Scala, foodbar en theater. De naam verwijst naar ons scala aan opties voor een avondje uit én het beroemde operagebouw in Milaan.”

Gerechtjes uit ‘Febo-Wall’
Als ik de culinaire opties check, word ik enthousiast. Ik spot bitterballen met paddenstoelen, schotels met antipasti en kleine gerechten die je uit de ‘Febo-Wall kunt trekken: Indian curry pie, rösti van zoete aardappel met feta en spinazie, lasagne caprese (7 euro per stuk).

Flammkuchen
Vooral de flammkuchen op de kaart zijn ideaal als basis voor een driegangenmenu.
Mijn idee: de Rosso, een ‘pizza’ met pesto van zongedroogde tomaten, kruidenmengsel za’tar, rode bietenkiemen en rucola, als hoofdgerecht (10 euro). Een schotel met mezze vooraf, wijntje erbij, als dessert kaas van Kef of een aardbei-amandeltaartje van Petit Gâteau. Volgens Tessa zijn de flammkuchen ‘allemaal even lekker’, maar heeft ze wel een favoriet: de Tartufo met truffelsaus, paddenstoelen, pecorino, rucola en zwarte olijven. Benieuwd wat jouw favoriet wordt!

DeWestkrant