Eerste paal ‘bedrijvenhotspot van de toekomst’ op Sloterdijk

Wethouder Reinier van Dantzig (links met hesje) tilt met de ontwikkelaars en bouwers de boorkop naar de plek van de eerste paal. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Aan de Rhôneweg op Sloterdijk is de bouw begonnen van de Makerstoren. In het gebouw komt werkruimte voor makers en ontwerpers, plus 49 appartementen. 

De eerste paal is donderdagmiddag op feestelijke wijze geslagen door ondernemers Duncan Stutterheim en Ian Gray en wethouder Reinier van Dantzig (ruimtelijke ordening). Amsterdam komt volgens de ontwikkelaars ruimte tekort voor makers, waardoor ze noodgedwongen vertrekken. 

De Makerstoren wordt een ‘bedrijvenhotspot van de toekomst’, zo stelde Van Dantzig. Vernieuwend is dat bedrijfsruimte wordt ‘gestapeld’. Dit is mogelijk dankzij verzwaarde vloeren en een goederenlift voor grote machines en zware materialen.

Fietsenproducent Mokumono zal als een van de eerste bedrijven zijn intrek nemen, zo meldde Stutterheim. Het Amsterdamse merk koos er al eerder voor om e-bikes te produceren in Europa, in plaats van Azië.

Om de Makerstoren rendabel te maken, komen er ook 49 ingerichte appartementen die maximaal zes maanden worden gehuurd. Wethouder Van Dantzig stelde dat de mix van wonen en werken goed is voor Sloterdijk en zorgt voor levendigheid. 

In de Makerstoren is verder ruimte voor horeca. Ook zijn er plannen voor een Makers Lab, met ruimte voor innovatie, demonstraties en workshops. Het gebouw moet medio 2025 klaar zijn. 

Beeld van de toekomstige Makerstoren aan de Rhôneweg.