Minder woningen te koop, vaak verkocht boven vraagprijs

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Het aantal huizen in Amsterdam dat te koop staat is opnieuw gedaald. In West nam het aanbod met 3,9 procent af. Ruim 71 procent van de woningen in de stad wordt boven de vraagprijs verkocht. Een jaar geleden was dat nog 47,7 procent. Kopers betalen gemiddeld 4,9 procent boven de vraagprijs. 

De Amsterdamse Makelaarsvereniging (MVA) spreekt van een ‘dramatisch perspectief voor de woningzoeker’. Het prijsniveau en het aantal transacties stijgt, maar het aanbod blijft nog steeds achter, concludeert de MVA op basis van cijfers over het eerste kwartaal van 2024. 

Het aanbod aan woningen in Amsterdam steeg weliswaar licht met 3,9 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, maar er is een daling van 7,5 procent ten opzichte van precies een jaar geleden. Kopers hebben dus minder keuze dan een jaar terug. 

Meer kijkers
Het aantal kijkers voor woningen die te koop staan neemt toe, aldus voorzitter Jerry Wijnen van de MVA. “Door het toenemende consumentenvertrouwen, de dalende rente, en ook de gestegen lonen waardoor de leencapaciteit is toegenomen zien we druk op de woningmarkt toenemen en het aanbod opdrogen.”

Transactieprijzen omhoog
Per vierkante meter steeg de vraagprijs met 9,1 procent ten opzichte van een jaar geleden: van 6.866 euro naar 7.550 euro. Vergeleken met vorig kwartaal was er een lichte daling met 2,1 procent. In West steeg de gemiddelde vraagprijs met 8,2 procent ten opzichte van een jaar terug. Ten opzichte van het vorige kwartaal was ook hier een daling. De transactieprijzen per vierkante meter gingen in alle stadsdelen omhoog vergeleken met een jaar terug. 

Schaarste
“Door de toenemende vraag en een achterblijvende woningvoorraad zien we de schaarste elk jaar toenemen”, zo stelt Wijnen. “Het gevolg hiervan is dat er steeds meer woningen boven de vraagprijs worden verkocht. Een gevaar is echter wel dat sommige kopers een te hoge koopsom betalen, die niet in verhouding staat tot de waarde van het onroerend goed. Bij een toekomstige verkoop in een minder gunstig economisch klimaat zou dit een probleem kunnen opleveren.”