12x dikke vakantiepret voor kids in Amsterdam-West

Ideeën voor een spetterende mei-break

Bij Playhood kunnen kids het echte leven naspelen. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024
Officieel loopt de meivakantie tot en met zondag 5 mei, maar veel scholen verlengen de break met een week. Het schijnt dat de zon gaat schijnen. Eerst zien dan geloven! Wij hebben tips voor een blije meivakantie, weer of geen weer.


1. Bos en Lommerplein: feestje vieren

Op woensdag 1 mei is er op het Bos en Lommerplein een feestje met (gratis) activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Ze kunnen losgaan in de zweefmolen, op het springkussen of in de bungeetrampoline. Ook kunnen ze zich laten schminken of een glittertattoo laten zetten. 

2. Brediusbad, Spaarndammerdijk 306: zwemmen als een held(in)
Zoals we in dit stuk schreven zijn diverse buitenbaden vanaf maandag 29 april open, waaronder het Brediusbad in Westerpark. Wie al in de meivakantie in het water springt, verdient een medaille. En mag na afloop zeggen wat voor warm drankje er op tafel moet komen.


3. De Gibraltar, Haarlemmerweg 645A: Amsterdams meest inclusieve speeltuin ontdekken
Bij het gelijknamige buurthuis in Bos en Lommer zit een speeltuin als geen ander. Dankzij onder meer een rolstoelschommel en brede glijbaan kan ieder kind meespelen. De meivakantie is een ideaal moment om deze plek te (her)ontdekken.

4. De Hallen, Hannie Dankbaarheidspassage 47: speuren op de markt

Bijna elk weekend is er wel een markt in het hart van Oud-West. Op zondag 28 april is er een boekenmarkt, op zondag 12 mei een Sunday Market. Organiseer een speurtocht! Bedenk een voorwerp of boek dat je graag wilt hebben en stuur je kind op pad om dit te vinden. Gevonden? De beloning is een broodje ijs bij Massimo Gelato om de hoek.

5. Marnixbad, Marnixplein 1: zwemmen en Libanese wraps eten
Recreatief zwemmen voor ouder en kind, recreatief zwemmen voor iedereen. In dit zwembad bij Westerpark kan iedereen zijn lol op. Voor een extra dosis lol is het inpandige restaurant dé plek. Bij Het Plantsoen komen onder meer Libanese wraps met pittige kip of gebakken champignons en avocado op tafel. Ze arriveren met een portie friet. Het Plantsoen is de tweede zaak van Jaap Duijn. Zijn eerste zaak, Het Paviljoen, zit om de hoek. Ook die zaak is mega kindvriendelijk.

6. Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45: leren portrettekenen of metselen
Op zondag 28 april kunnen kinderen leren portrettekenen. Het weekend erna, op zaterdag 4 mei kunnen ze bij dit instituut in Westerpark een workshop metselen volgen. Ze gaan dan aan de slag met bakstenen van klei, waarvan ze hun eigen gebouw kunnen metselen. Dé kans om Bob de Bouwer uit te hangen.

7. OBA, diverse plekken in West, spelend nog slimmer worden
Van elk bezoek aan een bieb word je kind slimmer. Vooral in de vakantie pakt de OBA he-le-maal uit qua (gratis) kennisoverdracht. Saai? Welnee! Zo zijn er in De Hallen op zaterdag 4 en 11 mei ‘Cre-Actieve’ workshops wandelen en verhalen (leren) schrijven. In de OBA op het Mercatorplein leest Nicole van Drummelen op woensdag 1 mei voor uit interactieve prentenboek Siemon naar rechts en leert ze kids tot en met 4 jaar het verschil tussen links en rechts. Kijk hier voor het volledige overzicht.

8. Playhood, Danzigerbocht 15: het echte leven naspelen
Amsterdams eerste rollenspellocatie vind je in Houthaven. Deze wereld voor kinderen van 1 tot en met 7 jaar is opgezet als een houten dorpje in subtiele kleuren. Er is een politiebureau, voorzien van cel, boevenpakken én ontsnappingstunnel. Bij Goodhood Pizza kunnen kinderen chefje spelen en pizza’s bakken. Rond het dorpsplein zitten winkeltjes als de Albert Klein, een discotheek, brandweerkazerne, hotel en ruimtestation. Bij Playhood kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten en leren ze door het echte leven na te spelen. In dit stuk lees je waarom Playhood een speelplek is waar ouders óók naar uitkijken.

9. Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191: wegdromen bij Het Stoere Prinsesje Deze voorstelling voor kinderen van 5 jaar en ouder is een muzikaal sprookje over moed. Poëtische beelden en poppen vertellen het verhaal van prinses Daantje, die op zoek gaat naar haar eigen pad buiten de poorten van het paleis. Op woensdag 1 mei kunnen kinderen in deze fantasiewereld duiken.

10. Rollende Keukens, Westergas: banjeren op culinair festival
In 2008 begonnen als een buurtfeestje voor Westerpark en directe omgeving, inmiddels uitgegroeid tot een kleurrijk openluchtrestaurant voor alle Amsterdammers (en andere Nederlanders). Van woensdag 8 mei tot en met zondag 12 mei staan de koks weer klaar met pizza, (vegan) hamburgers, crêpes en ander lekkers waar kinderharten sneller van gaan kloppen. O ja,
met een Stadspas (met groene stip) kan je bij een aantal Rollende Keukens dagelijks terecht voor een maaltijd plus drankje voor 2,50 euro.

Hier lees je meer.

11. West Beweegt, AVV Sloterdijk: sportskills verbeteren met Beweeg Games
Op woensdag 8 mei zijn jongeren van 10 tot en met 15 jaar welkom in Bos en Lommer, aan De Roos van Dekemaweg 4. Ze kunnen dan onder meer (gratis) hun voetbalvaardigheden aanscherpen en meedoen aan games als FIFA 24. Vooraf aanmelden.

12. Woeste Westen, Overbrakerpad 3: Avonturendagen beleven en Woeste Workshops volgen
In de meivakantie is deze bijzondere natuurspeeltuin in Westerpark alle dagen geopend. In de kantine kunnen kinderen kunt voor 2 euro een broodje bakken, popcorn poppen of marshmallows smelten boven het vuur. In de eerste week zijn er drie Avonturendagen: op dinsdag 30 april, woensdag 1 mei en donderdag 2 mei. Het programma verschilt per dag (hutten bouwen, vlotten maken, boom klimmen). Meer info en opgeven: www.avonturenweek.nl/avonturendag.

In de tweede week van de meivakantie zijn er drie Woeste Workshops. Op dinsdag 7 mei gaan kids van 6 tot en met 12 jaar speksteen bewerken. De dag erna maken zij een speer. Op donderdag 9 mei is er een Bodem & Slootdiertjes Expeditie. Aanmelden bij de bar op de dag van de workshop. Vol = vol.

Natuurspeeltuin het Woeste Westen