Bij Playhood in Houthaven regisseren kinderen hun eigen leven

Roxy (links) en Kiki van der Noordt, oprichters Playhood. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Bij Playhood aan de Danzigerbocht kunnen kinderen kennismaken met hun droomberoepen: brandweerman, politieagent, astronaut. Ouders spelen met hen mee en kunnen ‘chillen’ met ‘goede koffie’. “Dit is een speelplek waar ouders ook naar uitkijken.”

“Welkom in de nieuwste hood van West”, lacht Roxy van der Noordt. Zo’n twee weken geleden opende zij met haar zus Kiki aan de Danzigerbocht 15 Amsterdams eerste rollenspellocatie. Deze wereld voor kinderen van 1 tot en met 7 jaar is opgezet als een houten dorpje in subtiele kleuren. Er is een politiebureau, voorzien van cel, boevenpakken én ontsnappingstunnel. Bij Goodhood Pizza kunnen kinderen chefje spelen en pizza’s bakken. Rond het dorpsplein zitten winkeltjes als de Albert Klein, een discotheek, brandweerkazerne, hotel en ruimtestation. Ook is er een bouwplaats met kruiwagens, schepjes en gele hesjes. “Kinderen hangen graag de Bob de Bouwer uit”, lacht Roxy.

Droomberoepen
Volgens haar is Playhood geen speeltuin, museum of theater. “Het is niet eenvoudig om de wijk in één woord te vangen, maar ik denk dat ‘rollenspellocatie’ er het dichtst bijkomt”, vervolgt ze. “Kinderen kunnen hier hun fantasie de vrije loop laten. Daarnaast leren ze door het echte leven na te spelen. Vraag je 4-jarigen wat ze willen worden, dan zeggen ze: brandweerman, politieman, astronaut. Op deze plek kunnen ze kennismaken met hun droomberoepen.”

Vier dochtertjes
Roxy en Kiki zijn geboren in Amsterdam en opgegroeid in Zuid. Roxy is de jongste van de twee. Ze ging naar de Hogere Hotelschool en was medeoprichter van Rocycle, een keten van Randstedelijke fitness boutiques. Kiki studeerde af aan het Amsterdam Fashion Institute en ontwikkelde zich als projectmanager, producer en eventmanager. Ze begon haar carrière bij Models at Work, het eerste Nederlandse bureau dat modellen leverde voor de hospitality- en promotiebranche. Allebei hebben ze een Engelse man en twee dochtertjes. Die van Kiki zijn 6 en 3, die van Roxy 1 en 3. Roxy woont in Oud-West, Kiki in Houthaven.

Ballenbakken
Geregeld gaan ze met hun meisjes naar buitenspeeltuinen in de stad, maar op het gebied van indoor spelen misten ze wat. “Glijbanen, klimtoestellen, ballenbakken. Altijd hetzelfde. ‘High energy spelen’, noemen we dat. Na een tijdje raakt je kind overprikkeld en jij ook”, zegt Kiki. “Met ons concept bieden we een alternatief: Playhood is een speelplek waar ouders ook naar uitkijken.”

Quality playtime
“We bieden quality playtime voor kinderen, ouders en verzorgers”, vult haar zusje aan. “Als ouder ben je vaak faciliterend bezig, je duwt een schommel of helpt je kind op een glijbaan om er vervolgens ongemakkelijk achteraan te glijden. Bij ons speel je echt samen met je kind. Je speelt bijvoorbeeld samen kappertje. Ook leuk: alle tools en props zijn voor jong en oud. Trekt je kind een prinsessenjurk aan, dan kun jij er ook eentje uit het rek halen.”

Inspiratiebron
Bij hun concept lieten ze zich onder meer inspireren door de ‘rollenspelhoeken’ bij kindermusea in Oxford en Dubai. Ze benadrukken dat Playhood een kinderwereld is. “Kinderen zien de hele dag hoe hun ouders leven. Bij Playhood kunnen ze zelf de regie in eigen handen nemen. Ouders zijn ‘slechts’ te gast in hun leven”, aldus Roxy. Tussen het spelen door kunnen de volwassenen ‘chillen’ in het café en ‘goede koffie’ drinken, eventueel met iets lekkers erbij.

Pita
Kiki: “Ons eten is healthy, easy en tasty. We werken zo veel mogelijk met lokale ingrediënten.” Het eten wordt verzorgd door The Breda Group, een groep horecaondernemers die onder meer Pita in de Foodhallen heeft. De kaart bij Playhood is een optelsom van huisgemaakte tosti’s (vanaf 4,50 euro), soep, salades en volkoren platbrood met beleg, zoals geroosterde aubergine, baba ganoush, salsa verde, botersla, sumak en rodekool (11 euro).

Timeslots
Omdat Playhood werkt met timeslots van 90 minuten is het er nooit te vol. Na iedere speelsessie wordt alles schoongemaakt en opgeruimd, zodat de ruimte spic en span is voor de volgende groep. De rollenspellocatie is zeven dagen per week open. Op dit moment zijn er twee speelsessies per dag, maar vanaf de kerstvakantie worden dat er vier. Volwassenen en kinderen van 8-17 jaar betalen 8 euro voor 90 minuten, een ticket voor kinderen van 1-7 kost 12 euro. Baby’s tot 12 maanden mogen gratis mee. Kiki: “We beseffen dat niet iedereen een ticket kan betalen. Daarom willen we gaan samenwerken met crèches en basisscholen uit de buurt. Misschien kunnen we speciale afspraken maken, waardoor kinderen hier met korting kunnen spelen.”

Ontmoetingsplek
Volgens hen komen de bezoekers van Playhood uit Amsterdam en de rest van het land. “Mensen die in Houthaven hebben gewoond spreken hier af met hun oude buren en nemen de kinderen mee. We willen een ontmoetingsplek zijn. En dat lukt al aardig”, zegt Kiki. Een vriendin van Roxy appte dat haar zoontje bij Playhood zou willen blijven ‘totdat hij erbij neer zou vallen’. “Dat enthousiasme is super. Ik ben er trots op dat ik dit met Kiki heb opgezet en dat we iets nieuws hebben toegevoegd aan het spelaanbod in Amsterdam. In januari gaan we de buurt uitnodigen, zodat zij ook kunnen zien wat Playhood inhoudt.”

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant