In onze buurt raak je nooit uitgespeeld

Van Oud-West tot Osdorp: 9 speeltips, 1 expositie

Bellamyplein. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Amsterdammers zijn speels. Het is dan ook maar goed dat we veel speelplekken voor jong én ouder in de buurt hebben. We leiden je erheen en vertellen je over de tentoonstelling ‘Spelen in Nieuw-West’.

Bij De Hallen zit het liefste pleintje van West: het Bellamyplein. Er staan klimrekken en er is een fontein met pierenbadje. Bij goed weer staan daar kinderen heel blij te spetteren. Het is een van de vele speelplekken in ons stadsdeel.

De Gibraltar
Hoe belangrijk het is om buiten te spelen, weet Martin Hup, directeur van natuurspeeltuin Het Woeste Westen, als geen ander. Hij organiseerde er vorig jaar een symposium omheen.
In de speeltuin die hij leidt, is volop
gelegenheid om buiten te ravotten. Kinderen kunnen er onder meer vlotvaren, slootdiertjes vangen en ‘slootje springen. Verderop, aan de Haarlemmerweg 645A in Bos en Lommer, zit speeltuin De Gibraltar. Hier kunnen alle kinderen, ook die met een beperking, onder toezicht spelen. Zo is er een rolstoel draaimolen, een brede glijbaan en een rolstoelbaan. In Nieuw-West, bij de Natuurkamer in het Sloterpark (Allendelaan 4), is het ook vaak raak. Vooral in schoolvakanties zijn er veel activiteiten. In de meivakantie staan er bijvoorbeeld rondvaarten op de agenda, waarbij kinderen al hun zintuigen gebruiken.

Instituut: Spelletjescafé 2 Klaveren

Ook als je (iets) ouder bent, valt er zat te spelen. In het Westerpark kun je bijvoorbeeld naar de TonTonClub, een arcadehal met flipperkasten, airhockeytafels, computerspelen en traditionele bordspelletjes. Zijn zulke spelletjes jouw ding, dan raad ik je Spelletjescafé 2 Klaveren in De Declercqstraat 136 aan. Al ruim dertig jaar worden hier spelletjes als Backgammon, Risk, Monopoly en Scrabble gespeeld. Ook wordt er gedamd, geschaakt, gepokerd en geklaverjast. Een instituut op spelletjesgebied.

Pong (House of Ping)
Pingpong-fans moeten overigens heel erg anders heen, namelijk naar Parck a.k.a. Ping Pong Bar op de Overtoom 428, waar twee pingpong-tafels, plus een tafelvoetbaltafel klaarstaan. Op de Jan van Galenstraat 315 zit Pong (House of Ping), een andere pingpong-stek. Wil je het echt over een ander boeg gooien, ga dan naar het Osdorpplein. Op nummer 771 zit daar Molly’s Arena, een Japanse gamehal met noedelbar. In dit artikel lees je er meer over.

Tentoonstelling
Op 20 juli opent de tentoonstelling ‘Spelen in Nieuw-West’ in het Van Eesteren Museum aan de Noordzijde 31. Door middel van verhalen, herinneringen, foto’s en objecten van buurtbewoners geeft de tentoonstelling een beeld van hoe er vroeger, nu en in de toekomst wordt gespeeld. De makers van de expo gaan de komende tijd de speelcultuur in de buurt verkennen en willen graag verhalen en herinneringen van bewoners horen. Ook verzamelen zij foto’s en objecten die met spelen te maken hebben.

Board Game Night
In de aanloop naar deze tentoonstelling wordt in samenwerking met New Metropolis Nieuw-West ook een Board Game Night op 31 mei georganiseerd. Daar worden klassieke en moderne bordspellen gespeeld onder het genot van hapjes en drankjes. De avond is voor iedereen toegankelijk en iedereen wordt gevraagd hun favoriete spel mee te nemen. Aanmelden kan hier.

Spelen aan Sloterparkbad. Wim van Rosses. Stadsarchief Amsterdam
DeWestkrant