‘Jaap Paviljoen’ opent zijn tweede zaak: Het Plantsoen

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Het Paviljoen aan het Van Beuningenplein is een begrip in de Staatsliedenbuurt.  Eigenaar Jaap Duijn heeft onlangs iets verderop een tweede zaak geopend. Gisteren was het openingsfeest. Patricia was erbij.

Aan het begin van de coronacrisis begon hij met de verkoop van ‘limonadepassen’later lanceerde hij onder meer een pannenkoekbezorgdienst. Jaap Duijn, de eigenaar van grand café Het Paviljoen op het Van Beuningenplein, heeft een bloedhekel aan stilzitten en tovert dan ook geregeld wat nieuws uit zijn hoed. Zijn nieuwste project is grand café Het Plantsoen op het Marnixplein. Op 5 november was het openingsfeest. Als bewoner van Westerpark kon ik er zowat naartoe tijgeren.

Hanenkam
Glazen met bubbels bij de ingang. Spaanse livemuziek op de achtergrond. Ik hoor geklapper van castagnetten. Ik zie mijn overbuurman. Achter hem een tiener met een hanenkam à la B.A uit de A-Team. Hé, is dat Yvonne Kroonenberg, de schrijfster van Alles went behalve een vent?

Het Marnix
Jaaps tweede zaak zit in Het Marnix. Ik was al eeuwen niet meer in dit zwembad geweest. Het restaurant ervan zat ook niet bepaald in mijn geheugen gegrift: een braaf gebeuren, met een tosti ham-kaas als hoogtepunt. Tijdens de coronacrisis was de zaak twee jaar dicht. Maar ‘Jaap Paviljoen’, zoals de entrepreneur ook bekend staat, heeft de zaak nieuw leven ingeblazen. Hij heeft zowel het interieur als het menu aangepakt en naar een spannender niveau getild.

Mediterrane sfeer
“Ik heb liters potgrond gekocht om te zorgen dat het warm en mediterraan is.” Door deze actie ben je in de huizenhoge ruimte en het terras omringd door planten. Je zit er op krukken rond wijnvaten, staat aan de betegelde toog of zakt weg in een van de banken. Een aantal banken kijken uit over het zwembad beneden. Elke vrijdagavond is hier een vaste groep mannen aan het zwemmen. “Ze zijn retefanatiek”, zegt iemand. Ik vind het wel rustgevend om al die lijven te zien ploeteren in het water.

Kimchi-kaasbitterballen
Terwijl de baantjestrekkers het water tegen de plinten laten klotsen, hoef je bij Jaap helemaal niets. Bij Het Plantsoen is het relaxen geblazen, bijvoorbeeld met een drankje, inclusief tapas of borrelhappen. Bij die happen kun je zowel denken aan klassiekers (kaasstengels, nachochips) als exoten (cream cheese jalopenos, kimchi-kaasbitterballen).

Pannenkoek pikante tonijnsalade
Die mix komt je ook tegen op de pannenkoekenlijst; een pannenkoek met appel, kaneel en rozijnen, maar ook eentje met pikante tonijnsalade (8,50 euro). Je moet er maar opkomen. Dat Jaap graag buiten de lijntjes kleurt, blijkt ook uit bij de lunch- en dinerkaart. Voor tussen de middag is een Turks broodje met oosterse kip, sambalmayo en geroosterde sesam net zo goed een optie als een tosti met chorizo, kaas en rode ui.

Staatsburgers
Je kunt dineren met kipsaté en friet, maar ook met ravioli met manchego en chipotle. Dat er ook nog Staatsburgers (New York Chili, Spaans, Mexicaans) op de kaart staan, is natuurlijk ook leuk én terecht. Officieel mag Het Plantsoen dan in stadsdeel Centrum zitten, het restaurant zit zó dicht bij de Staatsliedenbuurt, dan het ook een beetje van West is.