Zwemmen in de gracht, mag dat?

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Het zijn geen officiële zwemplekken, maar veel Amsterdammers doen het wel: zwemmen in de gracht. Het water wordt er niet gecontroleerd, dus het is op eigen risico. In West vooral in de Admiralengracht en in de Kostverlorenvaart, zo blijkt uit onderzoek van Onderzoek en Statistiek.

De Admiralengracht is aantrekkelijker geworden als zwemplek door de aanleg van de houten steigers vorig jaar, waardoor je makkelijker in en uit het water kunt komen. Verder nemen Amsterdammers regelmatig een duik in de Houthaven, zoals is te zien op dit filmpje. De Erasmusgracht is ook een populaire zwemplek. Aan de kant van het Erasmuspark nemen met name honden met dit warme weer graag een duik.

Op het Stenen Hoofd is weliswaar een strand met een fijn tentje, maar daar mag zwemmen niet. Het gebeurt geregeld toch. Iets verderop, bij Meneer Nieges zou je wel een duik kunnen nemen. Daar is op de kade een zwemtrappetje aangebracht.

Het Amsterdamse grachtenwater is volgens de gemeente weliswaar steeds schoner, maar erin zwemmen zou gezondheidsklachten kunnen opleveren. Minder risico loop je op de elf officiële plekken waar het water wordt gecontroleerd.  Bijvoorbeeld aan het strand van IJburg en uiteraard bij het strand bij de Sloterplas, waar sinds kort een echt strand is. Op andere plekken in de plas zijn zwemtrappetjes neergezet, zodat je daar eveneens het water in kunt.