Afkoelen? Hier mag en kan het (niet)

Strandtaferelen aan de Admiralengracht in De Baarsjes. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De thermometer tikt deze week waarschijnlijk de dertig graden aan. Veel Amsterdammers zoeken dan verkoeling in de gracht, in het zwembad of op een van de stadsstranden. Wie veilig wil zwemmen, kan volgens Waternet het beste bij een ‘officiële buitenzwemplek’ in het water plonzen. De Oeverlanden en het Sloterstrand zijn hiervoor aangewezen. Het betekent dat het water hier wordt gecontroleerd.
Toch raadt Waternet het zwemmen in de gracht om die reden niet af. Volgens het waterbedrijf is het grachtenwater ‘schoner’ dan ooit. Maar een duik nemen in de gracht is gevaarlijk omdat zwemmers door schippers vaak niet worden gezien.
Wie met de baby, peuter of kleuter wil afkoelen, kan altijd naar een van de babybadjes of fonteinen gaan die de stad rijk is, bijvoorbeeld die op het Mercatorplein of bij de Marius Bauerstraat. Een populaire plek is ook de fontein bij de Lammetjes op het Osdorpplein. Verder zijn de zwembadjes in het Westerpark en Gerbrandypark vorig jaar helemaal gerenoveerd. Ook kun je terecht op het Kwakersplein en in het Eendrachtspark.

Klik op dit overzichtskaartje van de gemeente voor officiële zwemplekken.

(bron: gemeente Amsterdam