‘Tegen dochter zeggen we: pas op, tegen zoon niets’

Een van de posters in West. (Foto Anouk Jongeneel)
Hoogstins2024

Wie goed om zich heen kijkt, ziet nog eens wat. In West hangen de laatste maanden op verschillende plekken posters met maatschappelijke thema’s. De nieuwste kaart het verschil in opvoeding tussen jongens en meisjes aan. ‘Vertel niet aan je dochter dat zij op moet passen, vertel aan je zoon hoe hij zich moet gedragen’, staat op de posters.

“Het is eigenlijk raar dat onze zoons tot 22.00 uur mogen buitenspelen en onze dochters niet, dat is niet eerlijk”, vertelt Margreet van der Vlies van Operatie Periscoop, het initiatief achter de posters. “Tegen onze dochters zeggen we ‘pas op!’ en tegen onze zoons zeggen we niets.” Dit laat volgens Van Der Vlies zien dat er nog geen gelijkheid is tussen mannen en vrouwen, jongens en meisjes. 

Gelijkheid
Gelijkheid is een thema dat Van der Vlies al langer bezighoudt. Het begon met het organiseren van festival Alf Laila Walaila in 2016, dat al snel meer publiek trok dan verwacht. “Het was eigenlijk een festival om over moeilijke thema’s te praten, we willen blinde vlekken in kaart brengen. We dachten: er zijn al zo veel festivals over allerlei onderwerpen, dan kan deze er ook nog wel bij.”

Toen het festival ongeveer duizend bezoekers trok, vonden de organisatoren het tijd voor iets nieuws. Ze gingen talkshows organiseren in Podium Mozaïek, maar de coronabeperkingen gooiden roet in het eten.

Activisme
Met de posters gooiden ze het nog een keertje over een andere boeg. Waar de talkshows draaien om het in gesprek gaan met mensen en organisaties in West, moeten de posters je aan het denken zetten. “We zien de posters ook als een vorm van activisme”, zegt Van der Vlies. Er zijn posters in West te zien geweest over homofobie, racisme en die er nu hangt gaat over vrouw zijn en seksisme. 

Bij de posters horen ook podcasts van ongeveer 20 minuten. “Niet te lang vanwege de spanningsboog”, grapt Van der Vlies. “In deze podcast gingen vier mensen met elkaar in gesprek, ouders en niet-ouders, dat gaf een goed gesprek.”

Beschermen
Van der Vlies heeft zelf een jongen en een meisje. “Het is een constant dilemma, je wilt je dochter niet opvoeden zonder vrijheid. Aan de ene kant zou ze aan moeten trekken wat zij zelf wil en aan de andere kant wil je haar beschermen van kijkende mannen.” Op de posters komen verschillende reacties, op deze volgens haar tot nu toe alleen maar positief. “We willen zaadjes planten in hoofden, die hopelijk tot ontkieming komen.” 

Subsidie
Voor de talkshows stond al een potje subsidie van de gemeente klaar, maar dat kon dus niet doorgaan. “Toen hebben we ons nieuwe plan ingediend en de afdeling kunst was meteen enthousiast. Het is niet de jackpot, maar alle makers kunnen we er wel van betalen. Zelf doen we ook wel veel in eigen tijd.” Voor zoiets als dit vindt Van der Vlies dat niet erg. “Het is mijn vorm van activisme.” 

DeWestkrant