Waarom er geen toezicht is op het Sloterstrand

Dat het zwemmen op eigen risico is, staat aangegeven met één bordje op het Sloterstrand. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Na het ongeluk afgelopen zaterdag, waarbij een jongetje bewusteloos uit het water van de Sloterplas werd gehaald, is er niets veranderd in het toezicht bij het Sloterstrand. Bij het strand, gemarkeerd met een bordje ‘zwemmen op eigen risico’, is geen toezicht ingesteld.
Drie jaar geleden, na de verdrinking van een vijfjarig meisje, heeft de Amsterdamse Reddingsbrigade op verzoek van het stadsdeel een plan gemaakt voor toezicht op de veiligheid op het strand, maar daar is volgens voorzitter Walter Weg ‘niets mee gedaan’. Een van de redenen zouden de kosten zijn.
“De gemeente heeft na onze eerdere op en aanmerkingen over de veiligheid aangegeven geen toezicht te verzorgen. De gemeente is dat wettelijk ook niet verplicht en wil geen juridische aansprakelijkheid hebben. Daarvoor is ook dat bordje”, aldus Weg. Om zelf toezicht te organiseren, heeft de Reddingsbrigade eenvoudigweg geen geld. “Nu is er voor de veiligheid alleen een ballenlijn en loopt de bodem langzaam af. Wel wordt dagelijks de waterkwaliteit gemeten”
Volgens Walter Weg is het organiseren van toezicht iets dat elk stadsdeel voor zich kan organiseren. Zo is er op strand Blijburg wel een team aanwezig voor de veiligheid van de recreanten. De woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West verwijst voor vragen hierover naar de Stopera, die tot op heden nog geen reactie heeft gegeven.
De Amsterdamse Reddingsbrigade is wel ‘in gesprek’ met de Veiligheidsregio en de gemeente om te komen tot een nauwere samenwerking. Of daar een toezichtstaak uit voortkomt is nog geheel onduidelijk.
Nu is de Reddingsbrigade vooral aanwezig bij evenementen en geeft ze lessen in zwemmend redden en zwemabc. Al deze activiteiten liggen nu stil. Wel waarschuwt de brigade via sociale media (facebook/twitter/instagram) voor zwemmen in open water, wat volgens Walter Weg echt heel anders is dan zwemmen in een zwembad. De Sloterplas noemt hij met name risicovol vanwege de enorme diepte buiten de ballenlijn, de grote temperatuursverschillen in het water en de stroming, waardoor zelfs geoefende zwemmers in de problemen kunnen raken.

Ga je ook vandaag en de komende dagen nog met deze warmte lekker genieten van het open water? Doe dat veilig! Veiligheid…

Geplaatst door Amsterdamse Reddingsbrigade op Maandag 10 augustus 2020