9 redenen om nu naar de Sloterplas te gaan

Terras van Boothuis. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Afgelopen vrijdag werd het Grachtenfestival afgetrapt aan de Sloterplas. Eind augustus is het weer raak: op de 27ste verandert Meer en Vaart bij de Sloterplas in een kleurrijke boulevard met kraampjes. Maar ook nu zijn er zat redenen om die kant op te gaan. We geven je er negen.

1. Boothuis, Christoffel Plantijngracht
Aan het water, tussen het groen, omringd door kwetterende vogels. De locatie van dit familierestaurant is om te zoenen. Bovendien valt er veel te ontbijten, lunchen en dineren. Overnight oats met bosvruchten, oesterzwamkroketten, pizza’s, boerderijkip, een rijk gevulde vissoep. Noem maar op!

2. Hotel Buiten, TH. J. Lammerslaan
Sinds de opening in 2017 is dit restaurant in twee zeecontainers uitgegroeid tot de lieveling van de buurt. Op het terras mixen buurtbewoners met andere Amsterdammers en happen ze in vegan raw cake met mango en limoen, wentelteefjes met vers fruit, visburgers van zalm, gamba en rivierkreeft, makreelkroketjes of andere lekkernijen. De bonus: het Sloterstrand, zie nr. 7, is op hinkelafstand.

3. Kaap West, Meer en Vaart
In het wereldse interieur van dit restaurant zit je prins(es)heerlijk: vól zicht op de Sloterplas, de boten in het jachthaventje en het groen eromheen. Laat Javaanse kipsaté aanrukken, vegan döner of spareribs van kalfsvlees. Of houd het simpel en lunch met een uitsmijter, een broodje caprese of een Surinaamse wrap met kip.

4. Meervaart, Meer en Vaart
Vanaf september barst het pas écht los in het bekendste theater van Nieuw-West. Maar als je zin hebt in muziek, dan bof je. Op 20 augustus kun je al naar het terrasconcert Samira’s blues.

5. Oeverzicht, Oostoever
Restaurant Oeverzicht heeft een interieur dat in Dubai niet zou misstaan én een fraai terras. Vanaf twee personen kun je een plank met mezze op tafel laten zetten (hummus, calamares, garnalen). Liever een romige tomatensoep met Parmezaanse kaas? Natuurlijk! Maar je kunt ook lunchen met een Libanese salade of Griekse pita met gekonfijt lamsvlees. Voor ’s avonds is er ook zat te kiezen, zoals gegrilde octopustentakels, kebab en romige Toscaanse zalm.

6. NESS Amsterdam, Meer en Vaart
Hier moet je zijn voor ‘de Asian Fusion keuken waar happiness centraal staat’. Achter deze slogan schuilt een opsomming van gestoomde broodjes, Japanse dumplings, sushi en, eh, taco’s. Tussen de (decadente) hoofdgerechten vind je spicy king crab, wagyu steak en een knapperig kippetje met truffle teriyaki. De White Chick figureert als een van de desserts, net als de Pornstar Bombe. NESS wil overduidelijk de stouterd uithangen!

7. Sloterstrand, TH. J. Lammerslaan
Blote voeten in het zand, koud drankje in je knuisten. Vergeet Zandvoort, Playa Sloterplas it is. Tot grote verbazing van Amsterdammers was dit strand van 19 juli tot en met 22 juli off limits in verband met werkzaamheden, maar nu kun je er weer gewoon je badlaken uitrollen. Qua water nog even dit: het hele seizoen geldt er een negatief zwemadvies voor het Sloterstrand, check zwemwater.nl

8. Van Eesteren Museum, Noordzijde
Vanaf Oeverzicht (nr. 5) ben je zó in dit museum dat geheel is gewijd aan architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Behalve de vaste collectie kun je er nog tot en met 18 december de expo ‘SuperWest’ bewonderen. Hierin staat de stedelijke vernieuwing in Nieuw-West en de Kolenkitbuurt in West centraal. Steek je de straat over, dan sta je zowat in New Metropolis, een dependance van Pakhuis De Zwijger in Oost. Door de week valt er te kiezen uit een keur aan creatieve workshops.

9. Watersportcentrum Sloterplas, Christoffel Plantijngracht
Keus te over bij dit sportcentrum! Pal naast Boothuis (nr. 1) kun je een kano, waterfiets, sup of middelgrote open zeilboot (valk) huren om de Sloterplas vanaf het water te exploreren. Kun je nog niet zeilen, meld je hier dan aan voor een zeilcursus.

 

DeWestkrant