Restaurant Oeverzicht brengt glamour naar de Sloterplas

Foto Patrica Jacob
Hoogstins2024

Bij Oeverzicht kun je een fles Dom Perignon Brut koud laten zetten, terwijl je op houtskool gegrilde octopustentakels soldaat maakt en uitkijkt over de Sloterplas.

Mijn hoop was bijna in rook opgegaan, maar er zit toch écht een horecazaak aan de Oostoever aan de Sloterplas. Na zo’n vijf jaar leegstand, plus een komen en gaan van potentiële eigenaren, openden twee Rotterdamse ondernemers in juni de deuren van Oeverzicht, een restaurant met terras waar alcohol geserveerd mag worden. Op de drankkaart staan onder meer cocktails en wijnen, rood, wit én mousserend. Het zijn zeker niet de minste bubbels die hier uit de fles knallen. Er kunnen diverse Moët & Chandons koud worden gezet, maar wie écht uit wil uitpakken bestelt vanzelfsprekend de Dom Perignon Brut (195 euro per fles).

Verzorgde vrouwen
Ik ben er op een doordeweekse dag, rond een uur of vijf, maar toch is het al aardig druk. Mannen delen ellenboogjes uit, vriendinnen zitten aan de tapas, kinderen worden in de watten gelegd. Jong en oud door elkaar. Lekker multiculti bovendien. Hakjes tikken op de tegels, rokjes wapperen in het rond. De vrouwen zijn opvallend verzorgd. Als ze zich voor een ‘gewone’ dag al zo opdoffen, ben ik benieuwd hoe ze er in het weekend uitzien.

Dubai-stijl
Nou moet ik zeggen dat de setting ook wel om glamour vraagt. Een rode chaise longue, wijnrekken tot aan het plafond, zithoekjes met bankjes van fluweel, moderne kunstwerken, forse vazen met fikse bloemen. Oeverzicht heeft een interieur dat in Dubai niet zou misstaan. Mijn teenslippers slaan hier echt als een tang op een varken: gênant. Nadat ik een cocktail heb besteld, maak ik mezelf onzichtbaar en stort ik me op de menukaart – mijn favoriete lectuur.

Vegetarische maaltijdsalades
Alle gerechten op de kaart zijn halal. De kookstijl is mediterraan. Vanaf twee personen kun je er een plank met verschillende tapas (albondigas, olijven, calamares) en mezze (gevulde wijnbladeren, tzatziki, hummus) laten aanrukken. Verder spot ik opvallend veel vegetarische opties. Zo zijn alle maaltijdsalades plus alle koude voorgerechten vegetariër-proof; van het tartaartje van linzen en bulgur tot aan de puntpaprika met licht pikante walnotensaus. Als ik een praatje met een van de medewerkers maak, wijst hij me erop dat er een vegetarisch driegangenmenu is. “Linzensoep, Griekse salade, een mix van koude voorgerechten en gefrituurde filodeegrolletjes met feta. Heel lekker en u krijgt echt heel veel.” Voorkomend, rustig maar lekker enthousiast. Daar houd ik van.

Tournedos
Omdat ik laat doorschemeren dat ik ook graag in vlees hap, vertelt hij wat de bestsellers zijn: de ribeye, de tournedos en de lamskoteletten. “Hoewel met dit warme weer de octopustentakels het ook goed doen.” Ze worden op houtskool gegrild en geserveerd met witte bonen, peper, knoflook, cherrytomaat en oregano-olie (21,50 euro). We zijn het erover eens dat daarna het toetje van walnoten en dadels in bladerdeeg met mintsaus en roomijs een must is (8,50 euro).

Zicht op badgasten
Dat lijkt me wel iets voor een volgend bezoek, maar dan ga ik ook nog de gegrilde coquilles met tabouleh in een gang proppen én reserveer ik een plek op het terras. Er zijn er twee, maar het terras op de tweede etage is het summum: vól zicht over de Sloterplas, inclusief badgasten in de verte. Daar wil toch iedereen zitten?