’Nieuwbouw groter theater De Meervaart in Sloterplas’

Sloterplas. (Foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Bouw een nieuw, groter theater De Meervaart in- of aan de Sloterplas. In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam kan zo een levendig centrum worden gerealiseerd. De Amsterdamse Kunstraad stelt dit in een advies aan politieke partijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Het snel groeiende Amsterdam moet ook een schaalsprong gaan maken op het gebied van kunst en cultuur, zo stelt de raad. Een metropool met meerdere culturele centra is volgens het advies noodzakelijk om de drukte in de binnenstad te verminderen. De raad bepleit spreiding van culturele centra om de stad aantrekkelijk te houden voor bewoners en toeristen.

Het jaarlijkse gemeentelijke cultuurbudget zou omhoog moeten van 160 miljoen naar 200 miljoen euro, zo adviseert de Amsterdamse Kunstraad. De raad dringt verder onder meer aan op een nieuwe De Meervaart, nu gevestigd aan Meer en Vaart in Nieuw-West. ’’Wat mist is een gamechanger die dit gebied in één keer op de kaart zet, een echt cultureel icoon buiten de Ring.’’

Rijksmuseum

De Sloterplas ondergaat inmiddels al een gedaanteverwisseling op cultureel gebied. Recentelijk opende het Van Eesterenpaviljoen. Ook wordt onderzocht of er een filiaal van het Amsterdam Museum kan komen. Stadsdeelvoorzitter Baâdoud suggereerde eerder ook dat het Rijksmuseum best een dependance kan beginnen in Nieuw-West.

DeWestkrant