Massale belangstelling voor lichtjesfeest Sloterplas

(Foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Met 14.000 belangstellenden op Facebook dreigt het lichtjesfeest Floating Memories in de Sloterplas op 19 maart behoorlijk uit de hand te lopen. Deelnemers kunnen lampionnen met daarop een wens te water laten. Als iedereen komt, dan is de chaos niet te overzien. Gelukkig is organisator Alex Bakker er snel bij om te voorkomen dat het storm gaat lopen.

Met een stel vrienden wilde Bakker vorig jaar lichtjes te water laten in de plas als afsluiting van ‘een periode van mijn leven en het begin van iets nieuws’. Bakker had net een relatie van vijf jaar verbroken en wilde het begin van de lente vieren. “Vrienden van mij bedachten het evenement op ‘openbaar’ te zetten.” Ondanks het regenachtige weer kwamen 150 mensen opdagen.

Voor herhaling vatbaar dus. Maar nu ging het wel heel hard met het lichtjesfeest. Vandaar dat Alex Bakker ging praten met de gemeente, welzijnsorganisatie Eigenwijks en Waternet. “Daarbij hebben we partners gezocht bij onder andere Hotel Buiten.” De organisatie gaat nu het aantal deelnemers beperken tot 1500 door een even groot aantal lampionnen voor 5 euro te verkopen bij de ingang.

De lampionnen kunnen dan ter plekke beschilderd worden in een atelier. En voor wie zich zorgen maakt over de waterkwaliteit in de Sloterplas: de organisatie gaat het gebied afbakenen en de lampionnen zijn biologisch afbreekbaar. Naderhand gaat Bakker met een bootje de lampionnen uit het water halen.

Of het ook echt zo druk wordt, valt te bezien. In de categorie ‘gaat’ staat de Facebookteller nog maar op 1400.