Bij Ikaria Park deel je Griekse klassiekers in eigentijdse outfits

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Ikaria Food dijde rap uit tot een hotspot voor alles wat jong, strak en fashionable is. Onlangs hebben de eigenaren van deze kiosk in Oud-West verderop een restaurant geopend. Je deelt er potten met spicy feta en souvlaki van de Japanse barbecue.

Begin 2020 openden Marlous en Nick Mostrous Ikaria Food op het Kwakersplein. In deze kiosk gingen ze drinken en eten in de stijl van Ikaria verkopen. Dit Griekse eiland is een zogenoemde Blue Zone, een gebied waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Hun concept bleek een gouden zet te zijn. Het sloot aan op de trend van een gezonde leefstijl, een ontwikkeling die tijdens en na covid nog meer voet aan de grond kreeg. In een mum van tijd waren de specialty coffees, mountain teas, plakken geroosterd bananenbrood en Griekse spinazietaartjes niet aan te slepen. Ikaria Food dijde uit tot een hotspot voor alles wat jong, strak en fashionable is (en voor iedereen die dat zou willen zijn).

Voorheen Druis
Dat er een tweede zaak zou komen, lag in de lijn der verwachtingen. Sinds enkele weken is de nieuwe vestiging een feit. Ikaria Park zit in het horecapaviljoen in het Bilderdijkpark waar tot voor kort Druis zat. Als ik er ben, zit het aardig vol. Sterker nog: voor het diner zijn ze volgeboekt. Een drankje lukt nog wel. Terwijl ik lurk aan een lemon pressé kijk ik om me heen. Het publiek is gemêleerder dan op het terras bij de kiosk. Frisse twintigers zitten hier tussen veertigers in bohemien chic-outfits die uit het Gooi lijken te komen. Goed geconserveerde heren drinken wijn, terwijl vlotte ouders met de onvermijdelijke tattoos hun kinderen de vrije loop laten.

Shared dining
Twee van die ukken krioelen om mijn tafel. Besmeurde bekkies, wilde haren, onhandige capriolen. Waarom letten die ouders die op? Dadelijk gaan ze huilen, en dan heb ik het gedaan. Als ze weg zijn, lukt het me om te focussen op de kaart. Chef-kok Angelo Kremmydas (Baut, Nacarat) selecteerde de gerechten waarmee gasten aan het shared dinen kunnen slaan.

Souvlaki van Japanse barbecue
De overbekende Griekse salade is present, maar dan wél met tomaten uit Osdorp en een rusk (beschuit) met carob (een cacaovervanger). Van die andere Griekse klassieker, souvlaki, zijn er drie varianten: met entrecote (6 euro), haloumi of een worstje met prei. De spiesjes worden gegrild op een Japanse barbecue. Je weet dat ze in Griekenland dol zijn op aubergine? Bij Ikaria Park krijg je die groente in een gerookte versie met gekonfijte knoflook, tahini en honing met tijm van eigen merk (12,50 euro). Verder vind je er ook ‘jars’, potten met bijvoorbeeld tzatziki (7 euro) en spicy feta. Voor 2 euro extra krijg je er platbrood bij. Voor toe zijn er loukoumades, griekse ‘donuts’ met walnoot, kaneel en honing.

Reserveren
Ikaria Park is vier dagen per week open. Op donderdag en vrijdag vanaf 17.00 uur, in het weekend vanaf 12.00 uur. Reserveren kan per mail. Zeker met goed weer stroomt het loeigrote terras vol. Het restaurant zit dan ook op een snoepje van een locatie: onder de bomen van het Bilderdijkpark, met zicht op spelende honden. Ik kan me voorstellen dat Ikaria Park, net als voorganger Druis, een plek wordt waar je voor eeuwig wilt blijven.

 

DeWestkrant