Ikaria Food op het Kwakersplein heeft eten waarmee je 100 jaar kunt worden

Hoogstins2024

Vanaf 19 februari staan de deuren van de splinternieuwe kiosk op het Kwakersplein (weer) wagenwijd open. Bij Ikaria Food vind je Grieks eten dat je helpt om een eeuw oud te worden.

Stap voor stap verandert het Kwakersplein aan de Bilderdijkstraat van zomaar een pleintje tot een culinaire hotspot. Bij Berry rollen de lekkerste taarten, quiches en cakes uit de oven. Voor steengoede Argentijnse pasteitjes stap je zó naar Baires Empanadas aan de overkant. Loop je door dan ben je bij Karavaan, waar het personeel rondloopt met bagels pastrami, bietenburgers en entrecotes frites. Tegenover Karavaan, voor Marqt, zit nieuwkomer Ikaria Food. Begin januari hadden Marlous en Nick Mostrous de soft launch van hun kiosk. Daarna ging de zaak wegens ‘feestelijke familieomstandigheden’ voor tien dagen dicht, om op 19 februari weer back in business te zijn. Vanaf die dag kun je weer eten en drinken in de stijl van het Griekse Ikaria, zo’n 19 kilometer ten zuidwesten van Samos.

The Island Where People forget to Die
Ikaria is een zogenoemde Blue Zone, een gebied waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Bewoners van plekken als Nicoya (Costa Rica), Okinawa (Japan) en Loma Linda (VS, Californië) worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar. Zonder dat ze medicijnen gebruiken, blaken vele oudjes van de gezondheid en zijn ze hartstikke vitaal. Uit onderzoek bleek onder meer dat bewoners van Ikaria tweeënhalf keer meer kans maken om de 90 te halen dan Amerikanen. Ongeveer de helft van de Amerikanen van 85 vertoont teken van Alzheimer. Op Ikaria blijft het gros van de bejaarden messcherp tot aan het eind. Dan Buettner van The New York Times vond de ouderen op het eiland zo bijzonder dat hij er een artikel over schreef: The Island Where People forget to Die.

Kwistig met kruiden
Marlous en Nick lazen het stuk met veel interesse en sloegen de informatie op. Dat de bewoners zo oud worden, heeft onder meer te maken met de kwaliteit van het water. Tijd speelt er geen rol; ze staan laat op, niemand draagt een horloge. Ook qua eten doen ze het anders dan in veel andere gebieden. Zo zijn ze kwistig met verse kruiden – rozemarijn, munt, salie. Ze zweren bij honing, bonen en seizoensgroenten uit eigen tuin. De twee besloten het concept van hun eigen zaak te bouwen rond zulke ‘dieettips’.

Spanakopita
Bij Ikaria Food vind je zuurdesembrood à la Ikaria met bijvoorbeeld gepureerde avocado, biologische Griekse feta, Griekse extra virgin olijfolie en véél kruiden. Je drinkt er de kruidenthee die ze op Ikaria ook drinken, inclusief de honing waarbij de bewoners zweren. Bij het geroosterde bananenbrood dat er wordt verkocht, kun je kiezen tussen Griekse mountain tea of koffie van Lot 61. Een sapje van granaatappel of een lemon pressé lijkt mij lekker bij spanakopita, een Grieks spinazietaartje. Ik kan niet wachten tot Marlous en Nick uitgefeest zijn, zodat ik flink de health chick kan uithangen.

Want ik heb hier wel zin in.

 

DeWestkrant