Wat betreft het eten zit je in Flora in de hemel

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In de glazen bungalow waar ooit café-restaurant De Liefde zat, zit nu Flora Amsterdam. Door deze verhuizing heeft de geliefde pop-up Best Coast Taqueria nu een vaste stek. Reserveren is broodnodig, want het loopt er storm.

Toen we twaalf jaar geleden in Mexico onze eerste taco aten, gingen onze wenkbrauwen omhoog: deze taco’s waren ráár. 
Mijn vriend en ik kenden de taco’s alleen van de kant-en-klaar pakketten van Knorr. Volgens deze Unilever-telg moest je de vulling in harde schelpen frutten. De Mexicanen schepten de vulling echter op zachte pannenkoekjes. Aan het eind van de vakantie beseften we dat dit de real deal was en dat die knor van een Knorr ons al die jaren fake taco’s had voorgeschoteld.

Inmiddels kunnen we nep-taco’s moeiteloos onderscheiden van echte, en middelmatige pannenkoekjes van superieure. En die laatste, die vind je sinds 5 januari bij restaurant Flora in het Bilderdijkpark. Als wij er zijn staat Lauren Adams in de keuken, de vriendin van Chris Robinson. Deze Amerikaan richtte in 2014 de Best Coast Taqueria op, een pop-up restaurant dat in heel Amsterdam opdook, zoals bij Bar Bra in de J.P. Heijestraat. De zaak werd al snel een begrip onder liefhebbers van L.A. streetfood en Mexicaanse taco’s.

Robinson woonde ooit in New York en San Francisco. 
In de Mexicaanse wijken van beide metropolen groeide zijn liefde voor de Mexicaanse keuken; voor zowel de traditionele als de moderne variant. Via Parijs – waar hij kookte bij foodtruck en restaurant Cantine California – kwam hij naar Amsterdam en startte hij zijn bedrijf waar hij Mexicaanse invloeden mengt met Amerikaanse en Koreaanse.

Bij Flora tikken mannen met mutsen de mezcal bij hun tasting menu weg. Ze bijten in nachos, taco’s en lemon cinnamon churros. We horen Engels, Frans en een Oostbloktaal. Allemachtig, wat gaat het er internationaal aan toe tussen de hangplanten. Het is er zo druk dat het een wonder is dat de ramen niet beslaan. Qua muziek is het alsof we op Pinkpop of Lowlands staan. Wat betreft het eten bevinden we ons in de hemel.

De pannenkoekjes van de taco’s zijn zo vers en puur dat het lijkt alsof ze direct onder de deegrol van de kok zijn weggesnaaid. We hebben er één met chorizo en geroosterde aardappel (12 euro) en één met geroosterde bloemkool. Wie na het kookboek van Ottolenghi nog steeds denkt dat bloemkool suf is, moet echt bij Flora langskomen; de kool is hier harstikke sexy. Plakjes radijs, granaatappelpitten, limoenfrisse saus, verse kruiden. De borden bezwijken bijna onder het garnituur. Het lijkt alsof we prikken in de kleurrijke schilderijen van Frida Kahlo.

Ook onze portie kimchi sweet potato fries (6 euro) is een smaaksensatie pur sang. Plukken kimchi steken als haren uit de berg perfect gefrituurde zoete aardappel-lucifers. De romige en exotische saus die erbij zit, bewijst dat lang niet alleen de Fransen de Meesters van de Saus zijn. Misschien kan Chris een frietluik maken, zodat je Flora’s bijzonder patatjes mét kunt afhalen?

Vooralsnog zit dat er nog niet in. Hij heeft andere plannen. “Vanaf de zomer kun je hier ook brunchen. Ken je die populaire brunchtent in de Pijp, Bakers & Roasters? Flora wordt de Bakers & Roasters van West.”
https://www.facebook.com/floraamsterdam/