Voor de lens van ‘Bolo-fotograaf’ Van Kleef

Foto's Vincent van Kleef
Hoogstins2024

Al meer dan veertig keer heeft Vincent van Kleef (46) inwoners van Bos en Lommer gefotografeerd in het Erasmuspark. En er is een flinke wachtlijst. Het leek amateur-fotograaf Van Kleef een leuk idee om buurtgenoten gratis op de foto te zetten. Om ervaring op te doen, maar ook om mensen te leren kennen. Zelf woont hij nog niet zo lang in Bos en Lommer. Van Kleef laat zich inspireren door de fotografen Anton Corbijn en Peter Lindbergh.

”In een oproep in de Facebookgroep Bolo Buren heb ik mijn buurtgenoten gevraagd zich te melden voor een gratis fotoshoot in het Erasmuspark, waar ik naast woon. Mijn idee was om zo mensen in Bos en Lommer met elkaar te verbinden, iets te kunnen geven aan mijn buurtgenoten, mijn buurtgenoten te leren kennen en om tegelijkertijd wat meer ervaring te krijgen met portetten maken. Het idee kwam zoals veel goede ideeën, na mijn dagelijkse meditatiesessie.’’

Ontmoeting

”Opvallend is dat 90% van de mensen die reageren vrouw is. Veelal worden kinderen en/of partner meegenomen. De reacties zijn overweldigend mooi. Mensen zijn heel erg dankbaar, voor de foto’s maar ook hoe zij de fotoshoot hebben ervaren. Ik heb het zelf liever over een ontmoeting en dat is ook precies de aanpak die ik hanteer.’’

Ongemerkt

”Ik sta erom bekend dat ik ongemerkt foto’s maak. Niet op een sneaky manier, maar omdat ik volledig in de energie met de ander zit waardoor mensen niet het idee hebben bekeken te worden. Ik ga volledig open een fotoshoot in. Ik maak weleens de grap dat ik maar wat ik doe, en dat is eigenlijk ook wel zo, haha!’’

Waarschuwing

”Zeker twee mensen hebben foto’s van mij aan de muur hangen, dat doet me toch wel wat. Ook dat mensen me later nog een mail sturen dat ze zo ontzettend blij zijn met de foto’s. Ik word geregeld ‘gewaarschuwd’ dat de persoon niet fotogeniek is of dat de kinderen waarschijnlijk geen zin hebben, maar dat blijkt altijd mee te vallen of juist een heerlijk ontspannen shoot op te leveren.’’

Bolofotograaf

”Daarnaast fotografeer ik ook activiteiten in Bos en Lommer, bijvoorbeeld die van Operatie Periscoop, of een kennismakingsavond bij een acupunctuurpraktijk bij mij in de wijk. Ik word inmiddels de Bolofotograaf genoemd en hoewel dat niet mijn streven is geweest, is dat wel een etiket dat ik graag opgeplakt krijg.’’

Vincent van Kleef

 

DeWestkrant