Toch een beetje Ramadan

Hoogstins2024

Een eerdere blik naar binnen bij restaurant Meram aan de Hoofdweg/hoek Bos en Lommerplein leerde al dat het daar ramvol kan zitten. Het filiaal aan de Sloterplas blijkt bij inspectie op een zondagochtend ook drukbezet te zijn. Reserveren is een beetje lastig, want de website is geheel in het Turks. Dat voedt -samen met de drukte- het idee dat je hier wel heel goed Turks moet kunnen eten.

Op de bonnefooi dan maar. En als je geen moslim bent, is het heel slim om dat dan te gaan doen met Ramadan. Die inschatting klopt, want de eetzaal is nagenoeg leeg. Ongezellig leeg zelfs. Op alle plekken staat wel een bordje ‘gereserveerd’. Maar omdat wij om zeven uur komen, mogen we wel aanschuiven aan de tafel die voor ene Rabia is. En die zal voorlopig toch niet komen.

Als ieder Turks restaurant heeft Meram mixed grill en kebab, maar ook -en dat zal de populariteit verklaren- ook een keur aan maaltijdsalades en meze, kleine voorgerechtjes (humus, auberginedip en de Turkse versie van tzaziki), die je eet met -lekker vers- brood. De wijn moet je er bij denken, want die schenken ze -uiteraard- niet bij Meram. Hoewel je bij het eten ook pasta, rijst en friet krijgt, oogt alles vrij licht en niet zo vet als bij doorsnee Turkse restaurants.

We kiezen voor een portie kebab, twee salades en nog een extra portie tzazik, dat is ruim voldoende. En niks niet voor ieder een bord. Delen is het nieuwe dineren.

Intussen zijn ze in de bediening heel druk met wat komen gaat. Het personeel zet de bakjes met dadels en olijven alvast klaar en er wordt in de open keuken druk geroerd in soepen. Ook staan al talloze opgemaakte bordjes klaar voor de mise en place.

Dan druppelen de eerste gasten binnen. Dachten wij altijd dat iftar een feestje was voor thuis, het lijkt wel of iedereen die jong, hip en Moslim is, hier gaat uit-iftarren. Wij krijgen er uiteindelijk toch iets van mee, in de vorm van een dadel met walnoot voor bij de koffie. Voor ons dus toch ook een beetje feest.

Wie dus nog even zijn kans wil grijpen bij Meram: vanavond en morgenavond is het nog Ramadan. Vrijdag begint het Suikerfeest en is het waarschijnlijk weer loeidruk.