Start zelfbouw droomhuis in school

Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester (met stropdas) tussen zelfbouwers in Bos en Lommer (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De verbouwing van de Amundsenschool in Bos en Lommer is officieel begonnen. De toekomstige bewoners vierden dit dinsdagmiddag met een feestje. Als zelfbouwgroep regelen de kopers het project grotendeels zelf. In de school komen zeven woningen, op het binnenplein worden drie nieuwe appartementen gebouwd.

Het Amundsenhofje, zoals het project heet, speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de Robert Scottbuurt. Stadsdeelbestuurders Gerolf Bouwmeester en Jeroen van Berkel waren aanwezig om te vieren dat dit eerste zelfbouwproject in bestaande bouw in West van de grond is gekomen, ondanks allerlei procedurele hindernissen.

Bouwmeester zei dat er in West meer van dergelijke zelfbouwprojecten zullen volgen. Hij noemde het Amundsenhofje ’een prachtig juweeltje’ voor de Robert Scottbuurt. Van Berkel memoreerde dat het gebouw eigenlijk zou worden gesloopt. Het stadsdeel gaat het plein opknappen en ook gaat er het nodige gebeuren aan de kerk en de omliggende woningen, aldus Van Berkel.

Het schoolgebouw was enige tijd gekraakt, maar de krakers besloten het pand uiteindelijk vrijwillig te verlaten. Zij maakten bezwaar tegen wat zij noemden ’veryupping’ van de buurt. Rijken zouden armen verjagen. De toekomstige bewoners -18 volwassenen en 14 kinderen- bleken echter helemaal niet zo rijk. Zij zien vooral kansen om door zelfbouw op een betaalbare wijze hun droomhuis te realiseren.