De goddelijke slagroombollen van Selma’s zijn er weer

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

De semla is een optelsom van alleen maar lekkere ingrediënten. De Zweeds-Finse Anna van Selma’s in de Jan van Galenstraat maakt de room-spijsbol slechts één keer in het jaar. Nú, om precies te zijn.

Vastenavond staat ook bekend als Vette Dinsdag. Voor katholieken is het de laatste dag waarop ze nog even kunnen schransen, voordat ze daarna tot aan Pasen de vastentijd ingaan. Traditioneel worden in Nederland dan vaak pannenkoeken gegeten, maar in Zweden pakken ze op die dag écht uit. Ze eten dan semlor, goddelijke bollen met slagroom en amandelspijs, bestrooid met poedersuiker. Officieel worden die heerlijkheden alleen op Vastenavond gegeten, maar je kunt ze wel al eerder krijgen. Ongeveer twee weken voor en twee weken na Vette Dinsdag bakken Zweedse bakkers duizenden semlor. Vastenvond valt elk jaar op een andere dinsdag. Dit jaar is dat op 1 maart.

Zacht en homey

De Zweeds-Finse Anna, die met haar man Jorrit Selma’s in Bos en Lommer heeft,
is al flink van het bakken geslagen, en gaat nog een paar weken door. Op dinsdag en van vrijdag tot en met zondag kun jij bij het Nordic Bakery Café in de Jan van Galenstraat een ovenverse bol inlijven. Vanaf vier stuks kun je ze reserveren (4,50 euro per stuk). Geen overbodige luxe begrijp ik van de medewerkster die mij helpt. Volgens haar vliegen ze de deur uit. Ze legt uit waarom.  “Een semla is zacht en homey. Ik ben er zelf ook dol op.”

Tweede zaak
Dat Anna de sterren van de hemel bakt én kookt is in West een publiek geheim. Ze lijkt daarin op haar moeder en haar oma Selma, naar wie de zaak is vernoemd. Ik werd dan ook heel blij toen ik er in 2017 voor de eerste keer was. Inmiddels gaat het zó goed dat ze op 1 april de sleutels van hun tweede zaak krijgen. Na een verbouwing kan iedereen in het centrum (Herenstraat) ook uit zijn dak gaan van de Zweedse lekkernijen. Het is de bedoeling dat deze afhaalzaak op 1 mei de deuren opent.

Genot in optima forma

Tegen die tijd zijn er al lang geen semlor meer, dus zorg ervoor dat je nu zo snel mogelijk je tanden in die bollen zet. Op het eerste gezicht denk je misschien aan een Berlinerbol, maar ze zijn veel minder vet en subtieler van smaak. Zo is de room veel minder zoet dan Nederlandse slagroom. Het mooie daarvan is dat de smaak van de amandelspijs beter uitkomt. Het allerfijnst is om de room en spijs met elkaar te mengen. Genot in optima forma, zeker als je even je ogen sluit. De bol, die qua textuur doet denke aan een scone, is ook bescheiden van smaak. Als je je best doet, proef je een vleug kardemom, maar qua suiker heeft Anna zich ook hier ingehouden. Des te beter: daardoor krijgt de smaak van dat overheerlijke room-spijs mengsel volop ruimte om te excelleren.

Semla als toetje
Het zal je niet verbazen dat de semla al met al best een zware dame is. Wat het beste moment om de bol te eten is? Rond een uurtje of vier, als je trek krijgt, zou ik denken. Bij Anna thuis ging dat anders met de semlor die haar moeder maakte. “Traditiegetrouw mochten we een maand lang iedere dinsdag een semla eten. Vaak aten we dan soep als avondeten en een semla als toetje.”

DeWestkrant