Burgers van eland

Jorrit en Anna van Selma's
Hoogstins2024

In de Jan van Galenstraat kun je al Indonesisch, Amerikaans, Grieks, Surinaams en Marokkaans eten. Sinds 14 januari kun je Zweeds en Fins aan dat rijtje toevoegen. Check Selma’s, het relaxte Nordic Bakery Café van Jorrit en Anna, een stel waar ik blij van word: enthousiast, grappig en overduidelijk stapel op elkaar.

Jorrit, een milieukundig ingenieur, is bekend in de festivalwereld. Hij was vorig jaar de duurzaamheidscoördinator van DGTL op het NDSM-terrein, een dancefestival met louter vegetarische happen. De Zweeds-Finse Anna zat in Amsterdam op de Hotelschool en werkte in verschillende restaurants plus een Schots vijfsterrenhotel. Ze komt uit Stockholm en groeide op met het eten van haar moeder en haar oma Selma. Deze dames bakten alles zelf – brood, kaneelbroodjes, gemberkoekjes – en maakten jam van fruit uit eigen tuin. Anna doet nu hetzelfde in haar eigen zaak. Ze werkt zo veel mogelijk met biologische producten en houdt het bij voorkeur lokaal. Al importeert ze wél Finse en Zweedse kaas en levert de buurman van haar moeder het elandvlees.

De kaart is al behoorlijk uitgebreid, maar volgens Jorrit is dit slechts “een basis”. Ze hebben namelijk ook dag- en seizoenspecialiteiten. “Sinds kort kun je bij ons tijdelijk semlor krijgen”, zegt Anna. “Dit zijn bollen met een vulling van slagroom en amandelspijs. Traditioneel eten de Zweden een semla op Vastenavond.”

Op het menu staan ontbijtgerechten als aardappelwafels, kaasbroodjes en pap met jam of appelcompote. Qua lunch biedt Selma’s een burger van elandvlees, een garnalen-rivierkreeftsalade en matjessil, steengoed roggebrood met een spread van Zweedse kaas, malse haring en appel (8 euro). De combinatie kaas-haring-appel is best raar, maar wél lekker: smeuïg en fris-zout.

Liever iets kleins? Neem dan een fika! Een fika is iets typisch Zweeds, het is een tussendoortje waar de Zweden een paar keer per dag de tijd voor nemen  Bij Selma‘s kun je ‘snacken’ met gemarineerde zalm op knäckebröd (4 euro) of gebakken rijstepap, een Finse favoriet. Jorrit: “Lekker met een koffie van Stooker uit Oost of een cocktail van de kaart die Bar Vesper voor ons heeft gemaakt. Onze openingstijden staan nog niet vast, maar we hebben een vergunning tot 3 uur ’s nachts. Wie weet gaan we hier nog helemaal lós.”
https://www.facebook.com/selmasfood/?fref=ts