Rayleigh & Ramsey: meer kroeg dan wijnbar bij de Overtoom

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

“Geen eindeloos gelul over wijnen, maar gewoon lekker drinken in een ontspannen omgeving.” Jan Keyenberg, een van de twee eigenaren van Rayleigh & Ramsay, schraapt zijn keel en giet vervolgens wijn op de vloer. “Dít moet kunnen. We hebben niet voor niets een houten vloer. Geen snobistisch gedoe, héél laagdrempelig. Al kom je hier met allemaal tattoos in je nek, je bent welkom. We zijn meer kroeg dan wijnbar.”

Bij zijn zaak aan de Zocherstraat 2, op de hoek met de Overtoom, hoef je geen flessen of volle glazen wijn te bestellen. Een halfvol glas of zelfs een slokje kan ook. Laat een budget van minimaal 0,75 eurocent op je kaart zetten, loop naar een van de tien ‘wijnmachines’ (dispensers), doe de kaart erin, zet je glas eronder en tappen maar.

Dat je hier wijn kunt tappen, is te danken aan de natuurkundige Lord Rayleigh en scheikundige William Ramsay. Ze ontdekten argon, een edelgas dat zuurstof verdrijft. Door dit gas te gebruiken voor de wijndispensers blijft de wijn lang goed.

Bij Rayleigh & Ramsay kun je kiezen uit honderd wijnen. Het goedkoopste slokje wijn is 0,75 eurocent, het duurste 2,85 euro. De wijnen staan ingedeeld op smaakprofielen als ‘rich’, ‘mellow’ en ‘smooth’ en komen uit de hele wereld. Zo is er een wijn uit Nashik, een gebied ten noorden van Mumbai. Volgens de smaaknotitie heeft de Sula Dindori Reserve Viognier florale tonen en proef je abrikoos, lychee en kardemon. Ik neem een proefslokje (25 ml): lekker fris. “Kijk, dit is het nummer van de wijn. Te bestellen in onze webshop. Nog iets anders: bij ons krijg je 150 ml als je een vol glas tapt, bij de meeste horecagelegenheden is dat 125 ml.”

Jan, een vinoloog, is duidelijk geen horeca-groentje. Hij heeft Kobalt in het Centrum en Bar Jefferson in Zuid. Met zijn partner bij Rayleigh & Ramsay, Tim Majoie, zette hij eerder Bar Jefferson op. In hun zaak die sinds 20 mei open is, is er behalve wijn ook zat bier en koffie. Qua eten zijn er brandadekroketjes, een kilo ribeye en boudin noir. “Shared dining is het idee. Beetje ouwehoeren, wat eten en met één bil hangen op je kruk.”
https://www.facebook.com/rayleighandramsay/?fref=ts