Lente met meeuwengekrijs

Hoogstins2024

Het voorjaar zit in de lucht. In tuinen en parken beginnen merels te zingen. Fijn natuurlijk, maar ook meeuwen worden weer actief. Al krijsend gaan zij op zoek naar platte daken om te broeden. Stadsdeel West gaat maatregelen nemen tegen overlast door meeuwen en ook tamme ganzen.

In delen van Bos en Lommer hebben bewoners geklaagd over hinder door meeuwen. Stadsdeel West is van plan om in de Lucellestraat silhouetten van roofvogels op de daken te zetten om de vogels te verjagen. Anders gaan ze daar waarschijnlijk broeden, met nog meer kabaal als gevolg.

In de buurt zijn eerder speciale broodcontainers geplaatst. Toch blijven sommige bewoners oud brood voeren aan vogels, onder wie moslims die ervan overtuigd zijn dat zij geen voedsel mogen weggooien. Vogeloverlast is een hardnekkig probleem, aldus een woordvoerster van het stadsdeel. ’’Ondanks alle voorlichting blijven buurtbewoners vogels voeren’’ Het verkeerd aanbieden van afval trekt volgens haar ook meeuwen.

Eieren insmeren

In Oud-West zorgen tamme ganzen voor overlast. Het stadsdeel heeft woonbootbewoners in een brief gevraagd om nesten te melden. De eieren worden dan ingesmeerd met maiskiemolie, zodat ze niet uitkomen. Vorig jaar werden 170 eieren met olie behandeld. Als gevolg hiervan neemt het aantal ganzen in Oud-West niet langer toe.