Kunstenaars en toeristen naar WOW

Hoogstins2024

Bos en Lommer zit in de lift. Een nieuwe hotspot in de Kolenkitbuurt gaat kunstenaars en toeristen trekken. De voormalige HTS aan de Wiltzanghlaan vlakbij de A10 is na jaren leegstand verbouwd tot de broedplek WOW voor kunstenaars en een hostel.

Belangstellenden, onder wie veel buurtbewoners, namen zaterdag massaal een kijkje. Zij kregen een rondleiding door het gebouw, waar vijftig studio’s zijn gemaakt waar pas afgestudeerde kunstenaars tijdelijk kunnen wonen. Op de bovenste etages wordt de laatste hand gelegd aan een hostel met zo’n 350 bedden. Het complex heeft ook een restaurant, tuin en expositieruimte.

Tijdens de feestelijke opening was er een markt met hapjes, drankjes en muziek. Wie de omgeving wilde leren kennen, kon achterop stappen op een scooter, bestuurd door jongeren uit de buurt. Ook een Wow-ervaring.

De nieuwe bestemming van het schoolgebouw is een initiatief van stadsdeel West, Bureau Broedplaatsen van de gemeente Amsterdam en ondernemer Sandra Chedi. Het project moet niet alleen kunsttalenten behouden voor de stad, maar ook een positieve impuls geven aan de leefbaarheid en sociale veiligheid van de buurt.

 

 

DeWestkrant