Kolenkit ‘revisited’

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De documentaire van Felix Rottenberg over de Akbarstraat in Bos en Lommer heeft een vervolg gekregen: ‘Terug naar de Akbarstraat’.

Opiniemaker Felix Rottenberg verbleef in 2001 een tijdje in de Akbarstraat in de Kolenkitbuurt en maakte daar een film over. De documentaire gaf een ontluisterend beeld over de buurt en haar bewoners. De driedelige documentaire legde pijnlijk bloot hoe bewoners zich in de steek gelaten voelden door de overheid. De film schetste een weinig hoopvol beeld van de toekomst. De afgelopen jaren heeft in de buurt stedelijke vernieuwing plaatsgevonden. De Kolenkitbuurt is onherkenbaar veranderd. Woningen werden gesloopt en daarvoor in de plaats kwam nieuwbouw met koopwoningen en luxe huurwoningen. De film brengt in beeld wat er gebeurd is met de bewoners en het buurtgevoel.

Na ruim vijftien jaar gingen de documentairemakers van De Familie Film & Tv met Rottenberg terug om te kijken hoe de buurt zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De film wordt in januari 2020 uitgezonden op NPO, maar is op maandag 9 september ook te zien in het De La Mar Theater.