Vis zoals vis bedoeld is

Tussen haring van de kraam en sjiek fruits de mer eten.
Hoogstins2024

Patricia Jacob houdt van lekker eten en van schrijven over lekker eten. Daarover blogt ze voor Amsterdam Bites to Die for. En nu ook voor De Westkrant. Deze keer: Viscafé de Gouden Hoek op het Van Limburg Stirumplein.

Maarten Melo, Floriaan Vroom en Allard Snijder zijn de eigenaren van Piet de Gruyter, een café-restaurant waar de vlamtosti’s en broodjes pastrami met zuurkool over de toog vliegen. Sinds eind november hebben ze nóg een zaak op het Van Limburg Stirumplein: Viscafé De Gouden Hoek. ‘Qua vis kent Amsterdam twee uitersten’, zegt Melo. ‘Je haalt iets bij een haringkraam of je zit rechtop dure fruits de mer te eten. Wij bieden goede en betaalbare vis in een omgedwongen omgeving.’

Fish & chips

Op de plek waar ooit een oldskool Chinees zat – bami met ham en spiegelei, dát werk – zie je nu hout, staal en witte tegels. De Gouden Hoek is stoer, maar intiem. Een scheutje seventies, lieve bediening, en: even opstaan en je kijkt zó de keuken in. Uit die keuken rollen viskroketjes, gevulde Noordzeekrab en een mix van gefrituurde spiering, inktvis en garnalen. De fish bij de chips komt er in drie versies uit: met bier- of tempurabeslag, dan wel met een korst van Japans paneermeel. Daarbij mayonaise en de dunste frietjes van de stad. Een maaltijd om blij van te worden voor een prijs om te zoenen: 9,50 euro. Extra lekker met mushy peas, een fris-zoete doperwtenpuree met munt.

Even opstaan, en je kijkt zo de keuken in.
Even opstaan, en je kijkt zo de keuken in.

 

 

DeWestkrant