LEUK is vooral leuk voor kleuters (dus kun je rustig eten)

Testkleuter Siem (4) met zijn moeder
Hoogstins2024

Dat je in Café Amsterdam prima met kinderen kunt eten, wist je natuurlijk al. Maar ken je het nieuwste restaurant aan de Danzigerkade eigenlijk al?

Ooit woonden we samen in een ranzig Leids studentenhuis. Inmiddels wonen we allebei redelijk keurig in West. Ik in Westerpark, Karen in Bos en Lommer. Haar zoon Siem (4) is een echt Amsterdammertje: stoer, vrolijk en overal voor in. Zijn lievelingsrestaurant is de Loving Hut op de Admiraal de Ruijterweg. Hij komt geregeld in Café Amsterdam, maar vandaag probeert hij iets nieuws: Siem gaat lunchen bij restaurant LEUK aan de Danzigerkade in de Houthaven.

LEUK zat al in Bussum. Volgens Metro Nieuws is die zaak ‘het meest kindvriendelijke restaurant van Nederland’. De vestiging in Amsterdam is pas een maand open en zit dichtbij krokettenrestaurant Wilde Kroketten. Als we er binnenkomen, weet Siem meteen waar hij moet zijn. Tussen de tafels door sprint hij naar een enorme speelkamer met onder meer PlayStations, een kinderkeuken, air hockey- en tafelvoetbalspel en bioscoop.

Wat ‘meneertje’ wil kijken, vraagt een medewerker.Buurman & Buurman. Ze doen domme dingen. Dat is grappig.” Siem krijgt wat hij wil en gaat languit liggen op een zitzak. “Mooi”, zegt Karen. “Daar hebben we geen kind meer aan.” Een uur later staat de eigenaar van LEUK bij onze tafel. Grijnzend: “Hij kijkt nu naar Madasgacar. Dadelijk zet ik Jaws 2 aan. Eet rustig door. Daarbinnen kan hij niets kapot maken.”

De eigenaar, Bennie den Haan, komt uit de entertainmentwereld. Hij speelde in Goede Tijden, Slechte Tijden de zoon van Jef Alberts. Zijn huidige missie? “LEUK Amsterdam moet een plek worden waar het altijd leuk is. Kinderen kunnen hier lekker spelen, ouders worden ontzorgd. Bovendien – heel belangrijk – is ons eten goed.” Bennie wil regelen dat er de hele week nannies in de speelruimte zijn, zodat kinderen onder toezicht kunnen spelen. Omdat de zaak pas open is, is dat toezicht er nu vooral in het weekend.

Het zal Siem allemaal worst wezen. Het is vandaag zo rustig dat hij de hele speelruimte voor zichzelf heeft. Hij komt pas uit zijn privé-bioscoop als een medewerker hem vertelt dat zijn eten klaar is: kibbeling, friet, sauzen, appelmoes, een ei met een ‘hoedje’ van tomaat en stippen van mayonaise. “Ja! een paddenstoel. Mmm appelmoes, dat lust ik.” Hoppa, zijn vingers glijden in de moes. “Nu wil ik weg.”

Terwijl mijn vriendin prikt in haar salade van bulgur, spinazie en geitenkaas praat ze me bij over poeppoli’s en Montessorionderwijs.
Ondertussen eet ik een goede pompoensoep met een kip dumpling, knapperige groenten, koriander en pinda’s (9,50 euro) en vrees ik nu al dat ik over een uur weer trek heb. Volgende keer maar een carpaccio salade of broodje kroket erbij. Of iets van het kindermenu, een pannenkoek met stroop en poedersuiker of hotdog.

Bij de kindergerechten hoort een muntje voor de ballenautomaat. Siem gaat uit zijn dak als hij dat krijgt. Karen: “Misschien moet ik hier een keer zijn verjaardagsfeestje geven.”  We checken de kaart en zien dat kinderen dan kunnen leren om snoepsushi te maken, taartjes te versieren of sieraden te maken. Hoe, eh, leuk is dat?
http://www.restaurantleuk.nl/leuk-amsterdam

DeWestkrant