Dong Son is de nieuwste Thai van West

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

De Chinees in de Spaarndammerstraat is vervangen door Dong Son. Bij deze nieuwkomer wokken koks van gerenommeerde Thaise zaken er lustig op los.

Bij afhaalzaak Dong Son is het een vrolijke boel. Geel en oranje op de muren. In de keuken zingt de crew mee met Thaise popmuziek, terwijl ze viskoekjes frituren of een pittige rundvleessalade door elkaar husselen. Ondertussen noteert een van de eigenaren met een brede grijns de bestellingen, grapt hij met klanten en begroet hij ze als oude bekenden. De blije vogel bestiert de zaak samen met zijn vriendin. Hij heeft Indonesische roots, zij Thaise. “Relax. Ik kom niet in de keuken hoor, dat is haar terrein. Op die manier weet je zeker dat het goed zit met het eten”, zegt hij met Amsterdamse bravoure.

Dubbele baan
Overdag heeft hij ‘gewoon’ een kantoorbaan bij een bedrijf in Houthaven, maar ’s avonds plakt hij er nog wat uurtjes aan vast. “Ik krijg hier energie van. Heel afwisselend, lekker kletsen met klanten en met mijn handen bezig zijn.” Of Dong Son er al lang zit, vraag ik. Hij vertelt dat ze in november zijn begonnen, maar dat ze de zaak pas sinds twee weken ‘hebben aangekleed’. Met knalkleuren en logo op het raam, is Dong Son nu niet meer te missen.

Dorade in rode curry
Binnen ben ik omringd door goddelijke geuren. Het blijkt dat een klant net een gefrituurde dorade met rode curry, kousenband, paprika, rode pepers en champignons heeft meegenomen (23,95 euro). Ik ruik knoflook, verse gember, citroengras en méér. De peper prikkelt mijn neus. Wat houd ik toch van die keuken! Thais verveelt nooit. Ik word nóg enthousiaster als ik hoor waar de koks eerder hebben gewerkt, namelijk bij het uitstekende Kinnaree in de Jordaan en Kratiam Thai in Bos en Lommer. Bij dit restaurant at ik ooit gegrilde eend in rode curry met druiven en lychees, waarna ik krijste dat god een Thai was.

Bestseller
Ik bestel de bestseller van Dong Son: pad thai. Die noedels kun je meenemen met onder meer kip, tofu en inktvis. Maar ik ga voor de versie met garnalen (15,95 euro). In plaats van een andere buurtfavoriet, de massaman curry, neem ik iets lichters: prik ging sod, een wokgerecht met verse gember, citroenblad, champignons, zoete Thaise basilicum, huisgemaakte chilipepersaus en – in mijn geval – kip.

Versheid ten top
Eenmaal thuis vallen we meteen aan. Versheid ten top. Zoiets laat je niet wachten. De pad thai is zoeter dan ik gewend ben, maar hartstikke lekker. Het andere gerecht is even mild van smaak en heeft een frisse, scherpe kick van de gember. De groenten hebben een goede bite. Zó lust ik wel pap van groen.

Picknick
Een adres om te onthouden, want je kunt nooit genoeg goede Thaise zaken op je radar hebben staan. Het schijnt dat veel mensen langskomen en alleen maar soep en voorgerechten bestellen. Dat zie ik mezelf ook nog wel een keer doen. De collectie happen is namelijk behoorlijk boeiend. Vooral de gemarineerde kipkluifjes in zoetzure saus en de gefrituurde ‘flapjes’ (pangsit) met kipgehakt en garnalen springen eruit. Het lijkt me wel wat of van die hapjes een picknick te bouwen. Misschien nog die overbekende payayasalade erbij, som tam,en dan hup met Singha bier het Westerpark in of mijn balkon op!

 

DeWestkrant