De beste Thai van West

Hoogstins2024

Een beetje te hard fietsen op de Bos en Lommerweg en je mist het: Kratiam Thai. Een soort luxe keetje met orchideeën voor de ramen, een paar houten tafels en een open keuken waar Thaise dames wokken alsof hun leven er vanaf hangt. In BoLo staat Kratiam Thai bekend als ‘de Thai naast de moskee’. Ik noem deze zaak naast moskee-lookalike Mozaïek gewoon de Beste Thai van West.

Het eten is er altijd supervers en puur – niets met MSG (mononatriumglutamaat) of dat soort hoofdpijnverwekkende smaakversterkers. In de keuken vliegen ingrediënten als gember, limoen, knoflook, vissaus, chilipepers en koriander door de lucht. Terwijl de garnalen sissen in de wok, knetteren de viskoekjes in de frituur en belanden er kommen kokossoep op tafel. De attente eigenaar en zijn lieve personeel serveren de bestellingen met een glimlach, een échte, jawel. Ze komen dan ook met gerechten om trots op te zijn: trophy dishes waarbij de smaken zoet, zuur, zout en pittig volledig in balans zijn.

Probeer de som tam, de papayasalade, maar eens. Of wat dacht je van de neua naam tok, een rundvleessalade in de pittige stijl van Noord-Thailand? De noedels met kip en de gefrituurde dorade met tamarinde behoren ook tot mijn favorieten. Maar als ik om de een of de andere reden een jaar lang elke dag hetzelfde gerecht zou moeten eten, dan zou ik kiezen voor de gegrilde eend in een rode kerriesaus met kerstomaatjes, ananas, lychees en druiven (17 euro). Een supermals eendje dobberend in een fluweelzachte, pittige saus met sappige mierzoete vruchten erin. Halleluja! God is een Thai, ik weet het zeker.
http://www.kratiamthai.nl