Stoer Amsterdams en Mediterraan

Bar Roseval zit aan de Admiraal de Ruijterweg
Hoogstins2024

Op zaterdag 27 augustus was de ‘soft opening’, inclusief drankje van het huis. Vanaf dinsdag 6 september gaat Bar Roseval écht open. In de tussentijd ben je welkom, maar kan het zijn dat niet alles van de kaart er is. De zaak zit in een hoekpand aan de Admiraal de Ruijterweg, op de plek waar ooit eetcafé Pistou zat. Geregeld komen buurtbewoners binnen om te kijken hoe het er nu uitziet. Yaser Abdelmegid, een van de eigenaren, straalt als ze hem met het resultaat complimenteren. “De buurt vindt het fijn dat we ook op zondag open zijn”, zegt hij als hij mijn glas hibiscusthee neerzet. “Op die dag is er hier bijna niets open.”

Hibiscusthee is een specialiteit uit zijn geboorteland Egypte. ‘In de meeste barretjes krijg je scroppino’s met citroenijs, maar wij gaan die cocktail maken met zelfgemaakt hibiscusijs.’ Yaser komt uit een echte horecafamilie en heeft in verschillende restaurants gewerkt, waaronder Louter in de De Clerqstraat, het huidige Hendrix. Zeven jaar geleden ontmoette hij zijn huidige vrouw Anouk Barbiers, een conceptdesigner op het gebied van food, fashion en interior. Samen besloten ze een bar-gastropub in Amsterdam te openen.

In hun fraaie café met kwaliteitseten draait alles om vier ‘waarden’, legt Anouk uit: “Stoer Amsterdams, Hollandse nuchterheid, mediterrane gastvrijheid en het elegante Midden-Oosten. Dat zie je terug in het interieur en de kaart.” Ik kijk nog eens goed om me heen en zie robuuste materialen (hout, staal), bloemen in ranke vaasjes, een kleurrijke muurtekening en een uitnodigende bar.

Op het grote, levendige terras eet ik brood met een steengoede, niet te ‘knoflokerige’ baba ganoush, een dip van geroosterde aubergines, met gegrilde courgette en plakken feta (6,75 euro). Even later komt Yaser uit de keuken om me zijn net gefrituurde falafel te laten proeven: subtiel gekruide balletjes van favabonen. Benieuwd wat ik nog meer krijg als ik hier blijf hangen. De shakshuka, een pittig eiergerecht, lijkt me wel wat. Kroketten van Holtkamp zijn altijd goed. Van de avondkaart ga ik ook kwijlen: laat de pasta vongole of gebakken dorade maar komen. Dadel panna cotta. Mmm, hoe zou dat smaken? I’ll be back, zeker weten.
https://www.facebook.com/barroseval/?fref=ts