Zó cool is Vessel in Houthaven

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Tussen de kraanwagens en steigers van Houthaven liggen schatten verstopt, zoals Vessel, het restaurant waar chef-kok Ricardo van Ede verleidt met Zuurkool Royal voor twee, Flammkuchen én de gezondste ontbijtjes van de stad.

Je moet best een bikkel zijn om de wijk Houthaven te verkennen. De wind heeft er op veel plekken vrij spel, vrachtwagens rijden er af en aan en blokkeren wegen waar je net in wilt slaan. Voordat we de deur van Vessel op Revaleiland openduwen, moeten we eerst het zand van onze schoenen kloppen en onze haren rechttrekken. Maar als we eenmaal in het restaurant staan, vallen onze bekken open als guppen op het droge: een ruimte zo hoog als Gaudi’s Sagrada Familia, géén vetplantjes, maar heuse bomen, een kroonluchter die in Versailles 2.0 zou passen, een open haard met daarbij genoeg zitruimte voor de Kardashians met aanhang plus (klein)kinderen. Indrukwekkend en très Insta-waardig!

Wereldse gerechten met twist
Vessel is het restaurant van het in november geopende Boat & Co, waar gasten slapen in appartementen, inclusief hotelservice. Chef-kok is Ricardo van Ede, de man die ooit als jongste Nederlandse chef een Michelinster in ontvangst nam en vervolgens kookte bij Amsterdamse restaurants als Neva en Hangar. Bij Vessel speelt hij in op de allerlaatste trends en geeft hij gerechten uit de hele wereld een eigen twist. Hij laat zijn fantasie de vrije loop bij het ontbijt, de lunch, de borrel en het diner.

(you’re not at the) Waldorf-salade
De avondkaart schreeuwt groente. Zo kun je kiezen voor geroosterde oerbiet met koriander en labneh (hartige yoghurtdip) of parelgortrisotto met bospaddenstoelen. In plaats daarvan kun je prikken in een stoverij van runderwangetjes of dorade uit de oven. Ik zie vooral de Zuurkool Royal voor twee wel zitten. Franser wordt het niet: zuurkool met buikspek, rookworst en ook nog eens confit de canard (40 euro). Voor de borrel zijn er bitterballen en garnalenkroketjes, maar ook lime cashews en gefrituurde risottoballetjes met wilde paddenstoelen. Je kunt er lunchen met een (you’re not at the) Waldorf-salade, waarbij Ricardo ‘alles doet zoals het niét hoort’: rauwe én ingelegde knolselderij, appel, walnoten, yoghurtdressing, walnotenolie en ciderazijn. Voor wie dat te groen is, is er ook toast met steak tartaar of Flammkuchen met venkelworst, geroosterde tomaat en chiliolie.

Chiapudding
De ontbijtopties zullen alle Renske Kroesen van deze wereld bekoren. Want: gezond, licht en koolhydraatarm. Zo is er een misosoep met shiitake en ingelegde groenten en een omelet van enkel eiwit. Wij pakken het iets steviger aan en kiezen voor de chiapudding (6 euro), zoete aardappelpannenkoekjes en een mashed avocado toast (dubbel: 12,50 euro). De chiapudding loopt niet over van de smaak, ondanks de kokosmelk, agavesiroop en kaneel. Gelukkig weet de mango de smaak wat op te krikken en troosten we ons met de gedachte dat de suffe maar razend populaire chiazaadjes naar verluidt barsten van de vitamines, vezels, mineralen en eiwitten.

Zoete aardappelpannenkoekjes
De andere twee gerechten zijn waarschijnlijk minder FIT-girl proof, maar soit. Ze zijn godvergeten lekker. De stevige pannenkoekjes matchen uitstekend met de tijmhoning en de sappige bosbessen. De avocadotoast is misschien wel de lekkerste die ik ooit at: überverse avocado gemengd met frisse tomaat, een rood uitje, chili, koriander en lekker veel limoensap. Dat alles bovenop stoer brood met een knapperige korst. Zó wil ik elke dag mijn dag wel beginnen. Zeker als dit wordt geserveerd door uiterst vriendelijke en grappige medewerkers, die overduidelijk trots zijn op hun werkplek!