Park met iepen en vlinders op tunneldak

Artist impression van het Houthaven Park.
Hoogstins2024

Een langgerekt park gaat de Spaarndammerbuurt verbinden met de nieuwe woonwijk Houthaven. Het centrale deel van het Houthaven Park komt gedeeltelijk op het dak van de autotunnel die wordt aangelegd. Groenstroken zullen doorlopen tot in de nieuwe woonbuurt. Langs de waterkant komt een wandelpad.

Dat staat in het voorlopig ontwerp dat de gemeente Amsterdam heeft gemaakt in samenspraak met betrokkenen. Het gaat om een langgerekt en smal park, met een omvang die vergelijkbaar is met vier voetbalvelden. Het park is zowel bedoeld voor wandelaars als fietsers. Een bijzonder element is een bank met een lengte van honderden meters, de langste van Amsterdam.

Bomenlaan

De bedoeling is om grote nieuwe iepen te planten, waarmee de klassieke bomenlaan op de Spaarndammerdijk deels in ere wordt hersteld. Verder komt er bloemrijke begroeiing die aantrekkelijk is voor vlinders. Het park krijgt verder speelvoorzieningen. De vier luchtschachten voor de tunnel worden kunstzinnig vormgegeven. Bij de tunnelingangen zijn losloopruimtes voor honden voorzien, met hekken.

Zelfbeheer

Een deel van het park kan worden beheerd door mensen uit de buurt, aanmelden is nog mogelijk. Op donderdagavond 10 maart is er van 19.00 tot 21.00 uur een inspraakbijeenkomst over het voorlopig ontwerp. Plaats: Brede School Houthaven, Revaleiland 1. Ook is het tot 7 april mogelijk om te reageren via de website.

 

 

DeWestkrant