Buurt verbijsterd na dood Ferdyan (10)

Hoogstins2024

Bij de woning van de donderdag door messteken om het leven gebrachte Ferdyan (10) in de Spaarndammerbuurt hebben buurtbewoners een gedenkplek aangelegd, met veel bloemen, kaarsen en enkele knuffels. Verbijsterde omwonenden en bekenden kwamen ook vandaag weer naar het onheilsadres in de Houtrijkstraat. Waarom? heeft iemand met grote letters op de muur geschreven. Rust zacht buurtjongen, staat er op kleine briefjes.

Ferdyan (10) dood Spaarndammerbuurt 2

De politie heeft donderdag de 46-jarige vader van Ferdyan als vermoedelijke dader aangehouden. Er is vermoedelijk sprake van een ’steekincident in de familiesfeer’, aldus de politie. ’’Die man was niet helemaal honderd procent’’, zegt een buurtbewoner die zaterdag bloemen komt leggen. De vader kampt naar verluidt al langer met ernstige psychische problemen. ’’Als ik had geweten dat dit kon gebeuren, dan had ik die jongen zelf op tijd het huis uitgehaald’’, zegt de man met ingehouden woede. ’’Ik doe bijna geen oog meer dicht.’’

Ferdyan is zaterdag herdacht op zijn school De Spaarndammerhout. In het gebouw is eveneens een herdenkingsplaats ingericht. De komende week is het nog dagelijks mogelijk om tussen 14 en 15 uur de gedenkplek op school te bezoeken. Voetbalvereniging SDZ, waar Ferdyan speelde, noemt het bericht over zijn dood ’ongelooflijk en schokkend’. Hij was verdediger in het team E6. ’Ferdyan was een lieve en zachtaardige speler’.

Ferdyan (10) dood Spaarndammerbuurt 3

De jongen werd donderdag aan het eind van de middag zwaargewond in de woning aangetroffen. Hij werd gereanimeerd, maar overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De moeder zou tijdens de steekpartij niet thuis zijn geweest. Een buurtbewoner meldt dat zij op dat moment aan het werk was in een restaurant. De politie is de afgelopen vier jaar naar eigen zeggen twee keer bij de familie thuis geweest, de laatste keer in oktober 2013. Over de aanleiding van deze bezoeken doet de politie geen mededelingen.