De terrassen moeten open, vinden burgemeester én ziekenhuisbaas

Drukte in het Westerpark op 30 maart. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stel buitenruimtes zoals terrassen beheerst open. Dit kan juist helpen coronabesmettingen te voorkomen omdat zo ongeregelde samenkomsten worden tegengegaan. Dat bepleit voorzitter Maurice van den Bosch van de raad van bestuur van ziekenhuis OLVG op Twitter. 

Burgemeester Femke Halsema deed zondag een dringend beroep op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimtes open te stellen. Zij deed dit gezamenlijk met de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De burgemeesters vrezen dat handhaving onhaalbaar wordt en het lokale gezag ‘ongewild’ tegenover de eigen inwoners komt te staan. 

Een paar dagen geleden leek het erop dat het kabinet de coronamaatregelen per 21 april zou versoepelen. Dat gaf hoop bij onder meer horecaondernemers en winkeliers. Maar zondag werd duidelijk dat een versoepeling er niet in zit voor 28 april. De coronacijfers zijn volgens het kabinet nog te hoog. 

In de grote steden leven al langer zorgen over de grote groepen inwoners die hun toevlucht zoeken in parken. Bij mooi weer stromen de parken vol. Het Vondelpark moest zelfs al worden ontruimd, de toegangen worden bij drukte geregeld afgesloten. Ook andere parken, waaronder het Westerpark, worden bij mooi weer heel druk. 

Vanuit de ziekenhuiswereld wordt vaak gewaarschuwd dat versoepelingen leiden tot een nog grotere toestroom van patiënten. Het OLVG waarschuwt daar ook voor, maar voorzitter Van den Bosch vraagt tegelijkertijd aandacht voor de schaduwkanten van de huidige maatregelen. Wat hem betreft kunnen de terrassen dus beter worden geopend. 

DeWestkrant