Crowdfunding voor kabelbaan

Hoogstins2024

De initiatiefnemers van een kabelbaan over het IJ zijn een crowdfundingactie gestart. De stichting IJbaan Amsterdam wil 20.000 euro ophalen om een haalbaarheidsonderzoek te financieren.

Voor het project is onder meer een route van de Houthaven in West naar de NDSM-werf in beeld. Een andere belangrijke optie is van het Java-eiland naar het Hamerstraatgebied.

De kabelbaan moet elektrisch worden. De fiets kan mee. Dit project Ei aan het IJ is een van de 77 oplossingen en projecten die ondernemers en burgers hebben bedacht om de verbindingen tussen Noord en de rest van de stad te verbeteren, daartoe uitgedaagd door de gemeente.

Het college van B en W ziet echter meer in twee fietsbruggen: de Stenen Hoofdbrug bij de Silodam in West en de Javabrug op het Java-eiland worden als meest kansrijk genoemd. Naar de haalbaarheid van die bruggen gaat de gemeente nader onderzoek doen.

Volgens de stichting IJbaan Amsterdam is een kabelbaan goedkoper, met weinig ruimtebeslag en geen hinder voor de scheepvaart. Ingenieursbureau Arcadis moet de haalbaarheid gaan onderzoeken. Van de benodigde 20.000 euro was zondagavond ruim 1100 euro binnen.

 

DeWestkrant