Nieuwe recreatiesteiger bij Kopblok in Houthaven

Het Kopblok in Houthaven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Bij het Kopblok in Houthaven komt een recreatiesteiger. De houten steiger is bedoeld als zitplek aan het water en om plezierbootjes kort af te meren, zo stelt stadsdeel West in een brief aan omwonenden. 

Het stadsdeel roept buurtbewoners op om ‘aandachtspunten en ervaringen met het wonen op/aan het water’ door te geven. Op de achtergrond spelen zorgen over mogelijke overlast. De reacties wil het stadsdeel meenemen bij de aanleg en het gebruik van de steiger.

In de zomer zoeken steeds meer Amsterdammers in eigen stad aantrekkelijke plekken op langs het water. Zo is de waterkant en de steiger bij hotel Boat & Co op Revaleiland uitgegroeid tot een populaire plek om te zwemmen, picknicken en borrelen. Op warme zomeravonden kan het er druk worden.

De nieuwe steiger wordt geen op- en afstapplaats voor bedrijfsvaartuigen, aldus het stadsdeel. Ook langdurig aanmeren is niet de bedoeling. Er komen borden met gebruiksregels. “Toezicht hierop door de omgeving en korte lijnen met handhaving kan fout gebruik en overlast voorkomen”, zo staat er in de brief. 

De recreatiesteiger bij het Kopblok is in 2018 opgenomen in het ontwerp voor de openbare ruimte. De plannen zijn ‘on hold’ gezet na vragen van bewoners en woonbootbewoners over mogelijke overlast, zo stelt de gemeente.

De beoogde plek voor de recreatiesteiger. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant