Fikissimo in Oud-West is voor luxepoezen (m/v/x)

Bij deze nieuwkomer regent het kaviaar, truffel en kreeft

Hoogstins2024

Bij het kersverse broertje van het Fiko mixen de koks Italiaanse smaken met Japanse en husselen ze daar een dosis decadentie doorheen. Je eet er sushi met kaviaar, tempura oysters of een steak van 1 kilo. “Less is more is niet echt Fikissimo’s ding”, constateert Patricia.

Waar voorheen Thrill Grill van topkok Robert Kranenborg zat, zit sinds een week Fikissimo. We hadden de komst van dit restaurant in de Eerste Constantijn Huygensstraat al eerder aangekondigd. Fikissimo is familie van Fiko, het restaurant dat zo’n vijf jaar terug in Oud-West landde. Deze Italiaan excelleert in overdaad. Zowel in het interieur, dat Dubai-fähig is, als in het eten. Het ultieme patsergerecht is de Gold Tartufi Experience, een pizza met zwarte en witte truffel, basilicum en bladgoud (175 euro).

Fiko-touch
Dat Fiko’s broertje niet mikt op de plaatselijke minima, was te verwachten. Fikissimo hoopt dat mensen geld laten rollen voor een ‘Mediterranean food experience’. De mediterrane insteek van deze nieuwkomer moet je ruim zien. Zo pakken de koks terloops een stukje Azië mee. Op verzoek rollen ze sushi en snijden ze sashimi. Veel van deze oorspronkelijk Japanse creaties hebben die o zo typische Fiko-touch. Denk daarbij aan sushi met geelvinmakreel, groene olie en kaviaar of aan de Fikissimo Rolls waarbij zalm, avocado, tempura prawns en truffelcrème op en in elkaar liggen (25 euro voor 8 stuks) – less is more is niet echt Fikissimo’s ding, ook niet van Fiko trouwens.

Oesters op z’n Japans
De kaviaar komt ook terug in een van de voorgerechten: de tuna tartare. Daarbij vergeleken zijn de slakken met knoflook en kruidenboter, burrata met tomaat en pesto en carpaccio van rundvlees wat gewoontjes. Ik schat in dat kosmopolieten – of zij die daarvoor willen doorgaan – kiezen voor tempura oysters met een dip van rijstazijn, chili- en sojasaus.

Steak van een kilo
Het paradepaardje op pastagebied is de tagliatelle met kreeft, basilicum en geroosterde tomaat. In de categorie vlees springt de steak van American Black Angus met knoflook, tijm, bosui en rozemarijn eruit. Qua gewicht (1 kilo) en prijs (120 euro). Visliefhebbers slaan met de gegrilde tong voor twee, inclusief citroen- en botersaus, het meest verfijnde visje van de zaak aan de haak. De hoofdgerechten komen zonder garnituur op tafel. Groente en/of aardappels moet je er apart bijbestellen.

Steengoede pretentieloze familiezaken
Qua uitstraling, aanbod en publiek is Fikissimo meer Zuid dan West. Iets wat je wel vaker ziet bij tenten die tegen het Vondelpark aan schurken – check de restaurants in de Bosboom Toussaintstraat. Loop je daar niet warm voor, dan valt er in West gelukkig nog zat te kiezen. Wat dacht je van een van de steengoede pretentieloze familiezaken in ons stadsdeel? Ga bijvoorbeeld naar Orontes op het Hugo de Grootplein voor de mezzetafel, de beste hapjesdeal van de stad, of naar Beyrouth, hét Libanese restaurant van Amsterdam. Het lesrestaurant van het MBO College Centrum in de Da Costastraat is ook een slim idee: voor een prikkie krijg je een driegangenmenu, bijvoorbeeld met lasagne van vruchtgroenten, én een koninklijke behandeling.

DeWestkrant