Vakantie thuis met de mezze van Orontes

Beeld: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Sinds 7 mei kun je ook bij Orontes in Westerpark eten afhalen. Volgens Patricia is dat een goed idee, want dit restaurant is ‘al jaren goed’. Bovendien werken er lieve en gastvrije mensen die in no time je hart veroveren.

Ik kan niet wachten tot ik weer kan aanschuiven bij Orontes op het Hugo de Grootplein. Eindeloos kletsen met vrienden en ondertussen de ene na de andere mezze proeven. De mezzetafel, waarbij de kok een aantal voorgerechten selecteert, is zo’n beetje de beste hapjesdeal van de stad. Want: lekker, véél en betaalbaar (vanaf 39,50 euro voor twee).

Gastvrijheid
Maar dat is niet het enige bijzondere aan Orontes: ik heb ook een zwak voor de mensen die er werken. Ooit wilde ik mijn oom Herbert verrassen met de rijstpudding van dit restaurant. Eigenlijk is dit geen afhaalgerecht, maar toen ik de situatie uitlegde kreeg ik de verrukkelijke pudding in een ovenschaal mee. Toen ik de schaal terugbracht, was het personeel net aan het eten. De eigenaar vroeg eerst of mijn oom lekker had gegeten en nodigde me daarna uit om mee te eten. “Er is genoeg.” Wat een gastvrijheid! Té lief!

Op houtskool gegrilde karbonades
Toen ik op 6 mei eten bestelde voor de dag erna, klonk het enthousiast: “U bent de eerste die bestelt sinds we weer open zijn. We gaan extra ons best doen voor u.” Op het afhaalmenu van Orontes staan aardig wat gerechten. De mezzetafel staat erop, maar deze keer ga ik á la carte. Walnotenpuree, gebakken spinazie met tomaat, paprika, rode ui en knoflookyoghurt, gefrituurde filodeegrolletjes met feta (sigara börek) en nóg een favoriet: oruk, gefrituurde gierstballetjes met gehakt (6 euro). Minstens één gegrild hoofdgerecht is een must, vind ik. Dus gaan ook de op houtskool gegrilde kipkarbonades mee (13,25 euro). Sla en brood erbij, plus een mezze van het huis: reuzenbonen in een tomatensaus. “Omdat u onze eerste klant bent sinds de lockdown.”

Fetarolletjes met tijm
Thuis de buit uitpakken is een feest. Ik ruik geroosterd vlees, verse munt, tijm en andere kruiden. Met een beetje fantasie zitten we op een balkon met uitzicht op een oneindige, knalblauwe zee. Dobberende witte zeilbootjes aan de horizon, zandkastelen op het strand. Zucht. Anyway, de eerste hap is meteen raak: mijn tanden zakken diep weg in het sappige vlees van de karbonade. De oruk is net zo goed als ik in gedachten had: delicaat gekruid gehakt met pit onder een dunne knapperige korst. De kaasrolletjes zijn minstens zo perfect gefrituurd. Het deeg is nog dunner dan ik me kan herinneren: niveautje chips. De puree op basis van walnoten, olijfolie, granaatappel en sesampasta smeert soepel weg en smaakt naar méér, met of zonder brood. Flink sterke koffie na en relaxen maar.
Het leven op een Amsterdams balkon is goed, mits je de juiste ingrediënten hebt. Zeker weten dat Orontes die voor je in huis heeft. Een instituut is het. De slogan op de site klopt voor meer dan honderd procent: “Orontes is al jaren goed.”

P.S. Ook bij deze zaken in West kun je afhalen.