Bij Le’ moene in Lola Luid eet je volgens authentiek Syrisch recept

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Wie houdt van Syrisch eten kan in West en Nieuw-West zijn lol op. Onze nieuwste aanwinst: Le’moene in broedplaats Lola Luid. Sinds 16 mei kun je er eten afhalen. Vanaf 1 juni kun je er weer aanschuiven.

Twee jaar terug at ik formidable bij monsieur.dame in Nieuw-West. Franse streekgerechten in een bijpassende setting, compleet met muziek van Franse fluistermeisjes als Vanessa Paradis. Ik herinner me dit restaurant in broedplaats Lola Luid aan de Derkinderenstraat nog goed. Maar inmiddels hebben Josje en Brian plaatsgemaakt voor een nieuwe horecaondernemer: Jay Asad, de eigenaar van Le’moene.

Eeuwenoude Syrische familierecepten
Sinds eind vorig jaar laat Jay Amsterdam kennismaken met ‘de authentieke keuken’ van zijn geboorteland Syrië. Daarvoor zet hij ‘eeuwenoude, geheime familierecepten’ in. Aan de reacties op Le’moene’s website te zien, gaat hem dat prima af. De wrap met kip wordt getipt, net als de linzensoep. ‘Smaakvol’, ‘Heerlijk’, ‘Een aanrader om langs te komen’. Vanaf 1 juni kun je er weer een tafel reserveren. Tot die tijd biedt het afhaal-en bezorgmenu soelaas.

Kebab in romige saus van sesampasta
Salades met granaatappel, peterselie, tomaten en komkommer staan naast populaire dips  als hummus en baba ganoush. Wraps met falafel, halloumi en kipshoarma (7,40 euro) klinken mij ook als muziek in de oren. De bowls trouwens ook. Naar keuze met gegrilde groenten of bijvoorbeeld met kubbeh, plantaardige ‘gehaktballetjes’ (11,60 euro). De kafta tahini, kebab in een romige saus van sesampasta, wordt geserveerd met de rijst van de chef. Als dát niet veelbelovend is. Best lastig kiezen hier. Helemaal als je ook ruimte wilt reserveren voor een van de toetjes, zoals de in oranjebloesemstroop gedrenkte pannenkoeken met walnoten.

Liefde voor limoen
In al deze gerechten duikt één ingrediënt steeds weer op: de citroen. Volgens Jay is deze vrucht de ‘essentie van de Syrische keuken’. Niet voor niets heeft hij zijn restaurant ernaar vernoemd. “In alles wat we eten of drinken zit citroen. A sliced lemon is a signature piece and a must-find in every Syrian’s refrigerator.” Ook bij andere Syrische restaurants proef je die liefde voor citroen terug, zoals bij Noor in BoLo en Sham in De Baarsjes.

Brokken verleiding
Bij Noor dipte ik kakelverse falafel in hummus met granaatappel. De knetterverse tomaat-munt-peterseliesalade viel minstens zo goed in de smaak. Ook bij Sham was het genieten geblazen, bijvoorbeeld van ‘de perfect gegrilde burger van ragfijn gemalen lamsvlees met een vulling van groente, kaas en pijnboompitten’. Fijn, die Syrische zaken in onze stad. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Alsham Delights in Nieuw-West, de Syrische patisserie van Maher Kandakjie, waar ontelbare brokken verleidingen liggen opgestapeld. Deze ‘couture sucré’ van pistaches, dadels, vijgen en honing is eigenlijk een verplicht nummer bij de koffie na een Syrisch diner. Test het uit met kunafe nabulsia, een kunstwerkje van gezoete kaas, ‘engelenhaar’ (sliertjes filodeeg) en pistaches!

P.S. Op zoek naar meer afhaal- en bezorgadressen in onze buurt? Check deze lijst.